Šta je dovelo do kraha Vranjskih?

Dok iz Nemanjine 11 govore o tome koliko su novca Vranjske dobile na konkursima Ministarstva kulture, redakcija ugašenog nedeljnika skreće pažnju na ono što tvrdi da je suština - neravnopravan položaj medija na konkursima.

Izvor: N1

Bez dovoljno informacija o gašenju Vranjskih, uz stav da nije sigurna kako Vlada može da pomogne i koliko može da subvencioniše lokalne medije - tako je juče reagovala premijerka Ana Brnabić.

Danas iz njenog kabineta saopštenje u kome se govori o novcu koje su Vranjske dobile, kako se navodi, od vlade. U saopštenju se navodi da se, kada je reč o gašenju Vranjskih, ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja. U Nemanjinoj tvrde da je na konkursima Ministarstva kulture, od 2014. do danas, Vlada podržala Vranjske sa gotovo 4,5 miliona dinara.

“Nedeljnik Vranjske ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije, čak naprotiv", navela je Vlada.

Na Tviteru je, istom argumentacijom, o ovom slučaju svoj stav iznela i premijerka, usput pominjući i lidera DS Dragana Šutanovca, ali i dodajući da su Vranjske dobijale novac i od opštine i uz poruku da je, kako je napisala, "dosta licemerja".

Licemerno i cinično je, kako sa druge strane kažu u redakciji Vranjskih, saopštenje Vlade Srbije o tome koliko je njihov medij dobio novca na konkursima i navode primere neravnopravnog tretmana medija.

 "Svaka priča o raspodeli sredstava i pominjanje brojki gubi smisao kada se zna da je Vranjska Plus, lokalna stranačka televizija Srpske napredne sranke u Vranju, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobila od Grada Vranja čak 6,5 mliona dinara. Reč je o televiziji koja je formirana pre nešto više od godinu dana, za potrebe predizborne kampanje i izveštavanje o aktivnostima SNS na lokalu".

Novac iz budžeta, mediji inače ne dobijaju kao subvencije države preduzeću, već se, kao je Zakonom o informisanju propisano, sufinansiraju projekti od javnog interesa za građane. U NUNS-u kažu da Vlada pokazuje da novac građana kojim se interveniše u medijskoj sferi shvata kao svoju privatnu prćiju.

"To što predstavnici vlasti ne shvataju smisao Zakona o javnom informisanju i medijima pokazuje ne samo ovo saopštenje nego i to što je vlast ovaj proces pretvorila u svojevrsnu karikaturu, odnosno u mehanizam za finansiranje režimskih medija koji igraju ulogu njene PR službe, a da članove komisija čine, u velikoj većini, nestručne i politički instruisane osobe koje samo izvršavaju prethodno donesene političke odluke."

Međutim, problem pritisaka na medije ne može da se svodi na novac odobren na konkursima.

"Vranjske su eto, nakon 23 godine prestale da izlaze. Opet vidimo delovanje institucija, poreksih i drugih inspekcija koje sude i po babu i po stričevima, koje su namenjene jednim firmama i jednim medijima, dok drugim medijima se opraštaju enormne poreske cifre", kaže novinar Dinko Gruhonjić.

"Mislim da je stvar u tome, kao i u sličnim drugim situacijama u drugom mestima. da su rigoroznim kontrolama i pritiscima izloženi upravo oni mediji koji nisu pod neposrednim uprivom vladajućih lokalnih struktura. Samo oni koji jesu i koji slušaju šta im se kaže i sprovode to, samo ni mogu da imaju drugačiji tretman", rekao je Dragan Janjić.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran Andrejić Bor

A Tanjug?Beše ugašen?Nisam voleo da ga ugase...kao što ne volim,da nas više lažu i manipulišu!!!Radi Tanjug,radi...onako ugašen...

45 108

Op

Daj objasnite ovima da je 2014g bila pre evo još malo 4 godine ili oni još žive u onom obećanju AV iz te 2014g.da će nam januara 2017g.biti bolje?!

67 158

Prcko Palilulac

Baš si duhovit. Kao Kasper. Razvaljuješ!

168 43

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo