Obradović, na preporuku lekara, prekinuo štrajk glađu

Glavni i odgovorni urednik i direktor nedeljnika "Vranjske" Vukašin Obradović, koji je smešten na interno odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, na preporuku lekara počeo je da uzima hranu.

Izvor: N1

Direktor ZC Dragan Veličković kaže da je nakon terapije koju je primio zbog dehidratacije organizma, Obradović trenutno stabilno.

Podrvrgnut je dijagnostičkim pregledima i data mu je terapija, jer do jutros nije uzimao vodu i hranu.

Lekari su ga pregledali i zaključili da mu je potrebna bolnička nega kao i dodatni pregledi.

Obradović je juče počeo štrajk glađu u redakciji, nakon što su "Vranjske" ugašene juče, posle 23 godine postojanja.

Novinarska mreža: Stojimo uz Dojčinovića i Obradovića

Vukašin Obradović je do odlaska sa mesta predsednika NUNS-a, bio glasni kritičar režima Aleksandra Vučića i veoma često ukazivao na stanje u koje je zapala novinarska profesija poslednjih godina. Njegov poslednji potez, koliko god nam bilo poražavajuće da je do njega uopšte došlo, govori o težini stanja novinarske profesije i potpunoj bespomoćnosti da se ona zaštiti čak i sa pozicija na kojima je bio, navode iz Novinarske mreže. Ako je neko svestan koliko je teško boriti se za osnovne postulate našeg esnafa, kroz kontakte s vlašću i međunarodnim organizacijama, to je svakako Vukašin Obradović, dodali su.

"Ovo je moj lični čin i odluka da pokušam još jednom, zapravo poslednji put, da skrenem pažnju pre svega novinarima i novinarkama, ali i svim građanima, na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u poslednjih tridesetak godina", napisao je u pismu javnosti samo dan nakon što je objavljeno da su Vranjske, jedan od najznačajnijih lokalnih listova u Srbiji koje su negovale profesionalno novinarstvo, ugašene posle 23 godine postojanja.

Vranjske” su bile kritičar svih režima, od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića. Početkom 2003. bile su prvi medij u Srbiji koji je pisao o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a novinari tog lista dobitnici su svih relevantnih nagrada koje se dodeljuju u novinarstvu u Srbiji, među kojima su i „Jug Grizelj“, „Staša Marinković“, te „Dušan Bogavac“, podsećaju iz Novnarske mreže.

"Ne tražim ničiju ni pomoć, ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata. Ja sam samo očajan čovek, novinar, otac i suprug, nemoćan da se suočim sa realnošću sa kojom polako svikavamo da živimo“, deo je pisma Vukašina Obradovića javnosti.

Kako kažu iz Novinarske mreže, realnost odnosa vlasti prema novinarima koji časno rade svoj posao ilustruje i poslednji primer urednika portala KRIK, Stevana Dojčinovića, na kojeg je stranka ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, nakon objave teksta o nepravilnostima oko kupovine stana, pokrenula hajku.

Novinarska mreža je do sada reagovala na pojedine fizičke napade i pretnje našim kolegama na postjugoslovenskim prostorima. "Upozoravali smo na posledice kreiranja atmosfere otvorenog lova u kojoj je nemoguće baviti se poslom novinara. Ovaj put zahtevamo od svih međunarodnih organizacija da konačno krenu da rade u interesu naše profesije i interesu samog društva za čiju demokratizaciju imaju mandat, posebno otkad je Srbija postala kandidat za prijem u EU. Alarmantnijeg poziva na pomoć od poteza Vukašina Obradovića, koji je svoj život stavio na kocku zbog situacije u profesiji i zemlji – nema. Konačno moramo da shvatimo da je ugrožavanje radnog mesta i same profesije, ponižavanje i ljudsko i profesionalno, kojem su izloženi mnogi medijski i drugi radnici u ovoj zemlji, ugrožavanje ljudskog života", navodi se.

Novinarska mreža pozdravila je odluku Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu. "Stojimo uz njega i njegovu borbu ljudski i profesionalno, kao i uz Stevana Dojčinovića i kolege iz “Vranjskih”, te zahtevamo od vlasti i međunarodnih institucija i organizacija da obezbede minimum uslova da se profesionalno bavimo našim poslom", zaključeno je.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

bibi

Zdravlje na prvom mestu, a potom se sve može rešiti nekom alternativom.

85 1

boki1987

Ugrozice zdravlje.

53 0

Vlada R.

Ovu borbu protiv lazi moramo svi zapoceti. Nema cekanja. Da svi budemo Vukasin !

36 77

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo