Obradoviću se pridružile kolege, formulisani zahtevi

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić izjavio je da će direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović, koji je stupio u štrajk glađu, u sredu poslati svoje zahteve Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi.

Izvor: N1

Lekić je novinarima ispred prostorija Vranjskih rekao da je stanje Vukašina Obradovića koji je danas stupio u štrajk glađu, za sada stabilno i da veruje da večeras neće okončati štrajk.

"Od trenutka od kada preda te zahteve, sudbina Vranjskih i njegova sudbina više nisu u njegovim rukama nego u rukama Republike Srbije", rekao je Lekić.

Upitan o skupu podrške Obradoviću koji je održan u Beogradu, Lekić je kazao da je ono što se desilo Vukašinu Obradoviću, posledica "povlačenja po blatu i nacrnjem mulju" na naslovnim stranama i u tekstovima u proteklom periodu.

"Njegov štrajk više nije stvar Vranja i Vranjskih, već profesije. Nadam se da će to postati problem Srbije. Ovo što se dešava Vranjskim, sutra se vrlo lako može deseiti preostalim slobodnim medijima koji su još ostali i koji kritički promišljaju i vrednuju rad Vlade", kazao je Lekić.

"Dvadeset tri godine je to bio jedini svetionik na jugu Srbije kada je u pitanju ono od čega su se svi malo pribojavali - šta će Vranjske objaviti četvrtkom", kaže Vojkan Ristić, dopisnik Danasa.

Sada su tu samo oni koji se pribojavaju šta će biti sa Vukašinom Obradovićem, glavnim i odgovornim urednikom Vranjskih koji je u redakciji sam i štrajkuje glađu.

Obradović se javnosti obratio pismom u kom poručuje da štrajkom glađu želi da skrene pažnju javnosti na besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih godina. Bez nezavisnih medija Vranjem se vest o gašenju Vranjskih sporo širi.

Oni koji znaju da više neće izlaziti kažu da je ovaj list potreban ljudima "da znaju šta se zbiva".

Da li je za gašenje Vranjskih odgovorna politika? Dok su iz redakcije prethodnih meseci stizala upozorenja da su pod pritiskom, da se povlače oglašivači, a na medijskim konkursima ostaju bez novca, od predstavnika države dolazi objašnjenje: država se iz medija povukla, a pravila reguliše liberalno tržište.

"Ja nisam sigurna na koji način Vlada Republike Srbije može da pomogne, ne znam koliko Vlada može da da subvencije lokalnom mediju. Svakako nisam osoba koja je najpozvanija da priča o tome", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da mediji moraju samostalno da postoje na tržištu u svirepim uslovima i da se bore za sponzore i finansijere, a pre svega za svoj kvalitet kako bi imali tiraž.

Da je tržište surovo samo za nezavisne medije, kaže novinar Vojkan Ristić, slučaj Vranjske je slikovna ilustracija.

"To otvara prostor samo za opstanak tabloida, žute štampe i onih medija koji su totalno prorežimski. Vranjske to nikada nisu bile, borile su se protiv ljudske gluposti i primitivizma, pohlepe, skretale pažnju na probleme", podseća Ristić.

U poslednjem objavljenom broju, problem o kom su Vranjske pisale jeste da su članovi SNS-a u ovom gradu pravili proslavu sa vatrometom i izazvali požar u blizini naselja u Vranjskoj Banji.

List Danas nudi pomoć

Poslovodstvo i redakcija lista Danas objavili su da su spremni da pomognu kolegama iz Vranja i da svake nedelje, dok se ne prevaziđe trenutna situacija, kao podlistak štampa Novine Vranjske u okviru tog dnevnog lista.

Smatramo da je gašenje jednog od najznačajnijih lokalnih medija, koji je 23 godine uspešno odolevao nedaćama koje su pratile i prate novinarstvo Srbiji, udarac na već krhku slobodu štampe, te da je vrlo bitno da Vranjske nastave da izlaze kao jedan od svetionika sve malobrojnijih slobodnih medija, objavio je Danas.

Novine Vranjske su odavno prevazišle lokalni karakter i postale simbol objektivnog informisanja, kao što je i Vukašin Obradović hrabro i časno predvodio Nezavisno udruženje novinara Srbije boreći se godinama za slobodu svih medija i novinara u Srbiji, navodi se u saopštenju redakcije Danasa.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

A gradonacelnik Vranja otiso sluzbenim kolima na more. A kada su to Vranjske objavile, neko je dovezao njegova kola u Grcku a sluzbenu Opel korsu tajno vratio u sluzbenu grarazu, kao nista nije bilo! I naravno, sta se moglo ocekivati - zatvaranje Vranjskih od strane neoradikala ...

29 1

Herr Wolf

"Ja nisam sigurna na koji način Vlada Republike Srbije može da pomogne, ne znam koliko Vlada može da da subvencije lokalnom mediju. Svakako nisam osoba koja je najpozvanija da priča o tome". Sasvim si u pravu i ovako si samo fikus a svi znamo da je i vlada isto. Mozda da pitas sefa?

36 1

Prcko Palilulac

Predlažem da se Vranjske finansiraju iz državnog budžeta. To više majka ne radja. Mora se to očuvati.

19 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo