Poglavlje 23 predviđa podršku žrtvama krivičnih dela

Poglavlje 23 predviđa podršku žrtvama krivičnih dela Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) predviđeno uspostavljanje mreže službi podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela na nacionalnom nivou.

"Uspostavljanje sistema podrške žrtvama predstavlja jedan od najvažnijih zadataka koji proizlaze i iz Akcionog plana za Poglavlje 23", rekla je Kuburović na konferenciji u Beogradu posvećenoj unapređenju podrške žrtvama koju je organizovala Svetska banka i Multidonatorski poverenički fond za podršku sektoru pravosudja u Srbiji u saradnji sa Viktim suport Jurop (Victim Support Europe).

Kako je istakla, Akcionim planom za Poglavlje 23 predvidjeno je uspostavljanje mreže službi na nivou cele Srbije za podršku žrtvama, svedocima i oštećenima u istrazi i svim fazama krivičnog postupka, kao i izrada pratećeg akcionog plana, kojim će se precizirati sadržina i dinamika neophodnih aktivnosti za uspostavljanje mreže.

"Pružanje podrške žrtvama ostvaruje se kako kroz sam postupak, propisivanjem posebnih procesnih pravila, kako bi se u što većoj meri smanjila ponovna viktimizacija žrtve, odnosno oštećenog, ali i posebnim pravima koja se ostavruju i van krivičnog postupka, u postupcima za naknadu štete", navela je ministarka.

Ona je kazala da je jedan od načina obezbedjivanja sredstava za finansiranje službi za pružanje podrške žrtvama, iz sredstava dobijenih na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno oportuniteta.

Kako je navela, kroz raspodelu tih sredstva omogućena je pomoć i organizacijama koje pružaju podršku žrtvama, dodajući da je u protekle dve godine Centar za zaštitu trgovine ljudima dobio nešto manje 3,5 miliona dinara, dok je Autonomni ženski centar ove godine dobio sredstva u iznosu od 1,9 miliona dinara.

Ona je izrazila očekivanje da će od jeseni kroz IPA projekat "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela", početi konkretan rad na izradi strateškog okvira, a taj projekat trebalo bi da podrži i uspostavljanje mreže službi podrške žrtvama i svedocima na nacionalnom nivou.

nela kuburović Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Holandije Hendrik van der Dol ocenio je da je način na koji se tretiraju žrtve krivičnih dela jedan od najvećih pokazatelja kvaliteta pravosudja, a jačanje vladavine prava je apsolutni prioritet.

Ambasador Velike Britanje u Srbiji Denis Kif rekao je da se žrtve nalaze u centru modernog pravosudnog sistema i mora postojati sveobuhvatan sistem podrške uz jaku vezu državnih organa i nevladinih organizacija.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

David Goldsternn

... poglavlje predvidja da se uspostavi '' vladavina prava'' sto nazalost nikad nece zaista biti u srbiji i par zemalja u okruzenju, mislim. .

2 0

Zadivljen stručnošću

Kod nas to predstavlja ceo jedan narod.

4 0

cia snajka cia...

Zasto bezite od poglavlja 23? I sta je sa zakonom o poreklu imovine?????

15 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo