Pri kraju prva faza suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije

Pri kraju prva faza suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije Izvor: N1
(arhiva)

Ostalo je još nekoliko svedoka da se sasluša, približavamo se kraju ove faze postupka, bar se nadam, saopštila je predsednica sudskog veća Snežana Jovanović, nakon glavnog pretresa na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, u Specijalnom sudu.

Tokom današnjeg dela suđenja svedočili su pripadnici Službe državne bezbednosti, koji nisu imali neposredna saznanja ko je odgovoran za ubistvo vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanin, ali su iznosili neke detalje o rasvetljavanju tog zločina i radu Službe.

Nekadašnji zamenik Bezbednosno informativne agencije Goran Živaljević, koji je bio na tom mestu početkom 2003., izjavio je da je Sablja doživljena kao prilika da se "doda gas" u rasvetljavanju prioritetnih slučajeva i da je napredak postignut u rešavanju ubistva Ivana Stambolića.

Prema njegovim rečima, delovalo je da je postignut ključni napredak i u slučaju Ćuruvija kada je Branka Prpa rekla da je po slici u čitulji prepoznala kao napadača Luku Pejovića.

O tome su svedočili i drugi pripadnici Službe, u ranijem delu suđenja, ali i naveli da se ta informacija Prpe nije pokazala kao tačna.

On je potvrdio da su posle petooktobarskih promena od pripadnika DB koji su tajno pratili Ćuruviju uzimane izjave i da su oni rekli kako su mere uvedene zbog informacije o njegovom interesantnom obaveštajnom kontaktu sa nekim licem.

Odgovarajući na pitanja, Živaljević je u jednom momentu rekao da je pohvalno što mediji sa pažnjom prate suđenja, ali bi trebalo da mediji i pravosuđe pažnju obrate i na slučaj Momira Gavrilovića, funkcionera DB ubijenog sredinom 2001, mada nije objasnio zašto to kaže.

To će biti predmet nekog drugog postupka, reagovala je sudija Jovanović.

Gavrilovića je prethodno pomenula odbrana kada je Živaljevića pitala da li je uobičajeno da se telefoni ubijenog prisluškuju i posle ubistva, kao što je to bio slučaj kod Ćuruvije.

"Najveći deo službovanja proveo sam na kontraobaveštajnim poslovima pa odgovor na to pitanje ne znam iz prakse, jer se nisam bavio rasvetljavanjem ubistava, ali znam iz teorije da se to radi i izgleda mi policijski logično", rekao je Živaljević.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

Za ubistvo Ćuruvija, optuženi su nekadašnji šefovi DB Srbije i beogradskog centra DB Radomir Marković i Milan Radonjić, kao i nekadašnji pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Tužilaštvo tvrdi da je Ćuruvija ubijen po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti zbog kritika koje je javno iznosio.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mihajlo

To više živi ne znaju.

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo