Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo

Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo Izvor: N1
(arhiva)

Dijalog između Kosova i Srbije nema alternativu, kao i dobrosusedski odnosi, ocenio je predsednik Kosova Hašim Tači koji smatra da će Srbija u bliskoj budućnosti doneti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Tači je za Glas Amerike rekao da je dijalog u interesu "obe države, regiona, ali i međunarodnog faktora na Kosovu".

"Mir između Kosova i Srbije znači mir i stabilnost celog regiona, evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju. Obe strane će imati korist", ocenio je Tači.

"Želim da verujem da će nova stranica u dijalogu, koja će biti otvorena između dve države biti finalna faza", rekao je Tači i da će obezbediti perspektivu za integraciju Kosova u UN i ubrzati evropske integracije Srbije.

Tači je rekao da je važno za SAD, novu administraciju, da ima jasnu poziciju o procesu dijaloga i da samo zajedničko angažovanje Unije i SAD, drugih faktora, može dovesti do trajnog, efikasnog, sprovodivog sporazuma i konačnog dogovora koji će podrazumevati članstvo Kosova u UN.

On je najavio i da će se raditi na sveobuhvatnoj normalizaciji državnih odnosa, ali i pomirenju između dva naroda jer je to u interesu Kosova, Srbije i regiona.

"Što se tiče priznanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti, u trenutku koji srpske institucije odrede", rekao je Tači.

"Mi ne možemo nametati ili njihovu agendu što se tiče priznanja Kosova, ali je sigurno da Kosovo i Srbija ne mogu ostati u statusu kvo, već se moraju ubrzati evropske i evroatlantske integracije Srbije i Kosova i da jedni druge ne uslovljavamo", objasnio je Tači.

Dačić: Tači živi u paralelnom svetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

"Hašim Tači očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu", ocenio je Dačić reagujući na Tačijev intervju. 

"Vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći", naglasio je Dačić u saopštenju dostavljenom iz Minsitarstva spoljnih poslova Srbije.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lik NN

A sto im je bitno da ih priznamo? Kad su država. Znači da ipak ne mogu bez nas. Silni ih nisu priznali, Zašto im je važno da ih mi priznamo?

4 2

clan elite

Mogu oni bez nas.

1 0

Sanja

Da nam nije naseg dragog komsije Hasima, nikada ne bismo saznali sta nam sprema nas predsednik. Po jednog Nobela za mir za gospodu, pa da idemo dalje.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo