Živaljević: Imam samo posredna saznanja o ubistvu Ćuruvije

Živaljević: Imam samo posredna saznanja o ubistvu Ćuruvije Izvor: N1

Bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije Goran Živaljević izjavio je da o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije ima samo posredna saznanja i da mu je ostalo u sećanju da je Ćuruvijina nevenčana supruga Branka Prpa naknadno na čitulji prepoznala lice osobe koju je označila kao ubicu.

Svedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Živaljević, koji je tokom 2003. godine bio zamenik direktora BIA, rekao je da se seća da mu je to javio tadašnji visoki funkcioner policije Boro Banjac. Prema njegovim rečima, na čitulji je bio Luka Pejović, koji je u to vreme ubijen. 

"To je, koliko se sećam, stvorilo utisak u stukturama MUP-a kao neka kvalitetna informacija i da je ostalo još da se sklope kockice", rekao je Živaljević, koji je proletos privukao pažnju javnosti pošto je kao zvaničnik srpske ambasade u Skoplju bio u makedonskom parlamentu tokom nasilnog upada demonstranata.

On je naveo i da se kao radnik BIA nikad nije bavio slučajem Ćuruvija i da nije bio uključen ni u praćenje ni u prisluškivanje, a da sva sazanja koja ima o tom ubistvu su iz medija ili priča. 

"Ostala mi je u sećanju kao informacija da je Ćuruvija rađen (praćen i prisluškivan) zbog nekog obaveštajno interesantnog kontakta", rekao je Življević.

Na pitanje sudije Snežane Jovanović, on je objasnio da se pod kontakt podrazumeva "neko lice" i da o tome kao i kompletnom slučaju Ćuruvija ima "apsolutno posredna saznanja na osnovu medija i priča iz kuće".

Živaljević je rekao i da su u vreme dok je bio zamenik direktora BIA državni vrh i Ministarstvo unutrašnjih poslova procenila da je prioritet rad tokom akcije "Sablja", organizovane posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Naveo je i da se seća da su u to vreme napravjeni pomaci u istrazi u vezi ubistva Ivana Stambolića.

On je pozdravio medijsku pažnju na "slučaju Ćuruvija" dodavši da bi voleo da više pažnje bude posvećeno i rešavanju slučaja ubistva policijskog pukovnika i nekadašanjeg radnika DB Momira Gavrilovića u koga je 3. avgusta 2001. i dalje nepoznata osoba ispalila sedam metaka.

Suđenje je pratila reporterka N1 Jelena Petrović:

Izvor: N1

Svedočio i Dragan Stojčev

Posle Živaljevića svedočio je nekadanji pripadnik beogradskog centra DB Dragan Stojčev, koji je rekao da dokumentacija iz tog centra, u vreme petoktobarskih promena nije uništavana. On je rekao da su to odlučili ljudi iz samog centra i da je dokumnetacija prenesena na Institut za bezbednost na Banjici. 

"Tu je bila smeštena u dve sobe, a posle mesec ili mesec i po je vraćena", rekao je Stojčev. 

Na pitanje sudije Snežane Jovanović ko je na Banjici primio tu dokumentaciju i da li je kompletno vraćena, on je odgovorio da je vraćeno "sve što je i doneto". Objasnio je da tu dokumentaciju nije "niko primio" i da je na Banjici bio, kako je rekao "neki čovek" koji je otvorio dve sobe u kojoj je dokumentacija smeštena. 

Svedok je, na pitanje sudija Jovanović o ključevima od tih prostorija, odgovorio da ih je on imao.

"Od prostorija gde je bila dokumentacija sam ključeve dobio samo ja, pretpostavljam samo ja", rekao je Stojčev. 

Nastavak suđenja zakazan je za 16, 17. i 18. oktobar a sudija Jovanović je rekla da je ostalo da se sasluša još nekoliko svedoka. 

"Približavamo se, na neki način, bar se nadam kraju ove faze postupka", rekla je ona. 

Za ubistvo Ćuruvije su optuženi bivši načelnik DB Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak. Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo