Krivična prijava zbog paljenja srpskog lista u Zagrebu

Krivična prijava zbog paljenja srpskog lista u Zagrebu Izvor: N1

Protiv predsednika Autohtone-hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca podneta je krivična prijava zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj nacionalnoj manjini, posle dva slučaja paljenja nedeljnika "Novosti" ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, policija je krivičnu prijavu podnela državnom tužilaštvu nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da se u Keleminčevom "ponašanju i činjenju" ističu "sva bitna obeležja krivičnog dela javnog podsticanja na mržnju i nasilje, iz člana 325. Krivičnog zakona, usmerenog prema odredjenoj grupi u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini".

Nakon drugog slučaja paljenja "Novosti", u utorak 12. septembra, policija je izvestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv Keleminca, koji je "Novosti" ispred sedništa SNV zapalio i 2. septembra, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone. 

Na protestu koji je u utorak okupio desetak članova desničarske, vanparlamentarne A-HSP, Keleminec je optužio "Novosti" da šire mržnju, a njihove naslovnice poput "Lepa naša lepo gori" i "Žarimo i palimo" nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podneo krivičnu prijavu državnom tužilaštvu protiv SNV-a, zbog podsticanja na rasnu i etničku netrpeljivost. 

Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine da finansira "Novosti" s 3,2 miliona kuna godišnje, jer to nisu "Novosti" srpske manjine, nego "feralovaca" (ugašeni nedeljnik Feral tribune) koji su uvek bili protiv Hrvatske.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

vučićeva vremena

A zasto nije napisana krivicna prijava zbog javnog paljenja Hrvatske zastave u Beogradu!? Mi cemo sa Vucicem u Evropu malo sutra...

9 0

Philip

Samo paljenje nekih novina i nije neko krivično delo ali je opasna poruka koju izvršioci žele pokazati. Ako neko kupi novine može s njima raditi sto mu je volja, može ih zapaliti, staviti na policu ispod tegli ili koristiti umesto toalet papira. I ne treba previše dizati tenzije oko toga. Zar Šešelj nije palio hrvatsku zastavu pa se niko nije setio da to sankcioniše?! Sto je mnogo veći prestup od novina. Kad bude više pameti i razumevanja i ovakve pojave će prestati. A dotle...

12 0

Nikolica

Kako je Feral Tribune bio dobar!!! Naravno nije bio protiv HR vec je pljuvao sve politicare redom. Naravno demokratski su ga ugasili.

27 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo