Jeremić: Opozicija kasni, ali može da pobedi na izborima

Jeremić: Opozicija kasni, ali može da pobedi na izborima Izvor: N1

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić ocenio je da opozicija "dobrano kasni" kada je reč o formiranju zajedničkog fronta i jedinstvenog stava o izbornim uslovima, ali i dodao da još postoji prostor da na predstojećim izborima pobedi.

"Ali, mislim da to neće biti moguće bilo kojim drugim nastupom osim zajedničkim. Samo tako ćemo moći da probudimo snagu naroda koji vapi za jedinstvom, i uprkos nefer uslovima - od medijskih do svih drugih - odnesemo pobedu", rekao je Jeremić u intervjuu za NIN.

Jeremić, koji iz opreza prema mogućim "birokratskim smicalicama vlasti" ne želi da saopšti ime stranke u čijem formiranju učestvuje, ocenio je da će opozicija propustiti realnu šansu da vlasti nanese udarac od kojeg ne bi mogla da se oporavi ako na predstojećim izborima nastupi "potpuno dezintegrisano" i ako "svako bude išao na svoju stranu sa svojom listom i svojom pričom".

Vuk Jeremić biće gost Novog dana na televiziji N1 u petak, 15. septembra.

Govoreći o mogućem bojkotu izbora zbog nefer izbornih uslova, Jeremić je rekao da ta opcija ne bi trebalo da bude apriori odbačena.

"Vlastima treba da zajednički uputimo vrlo razumne i jednostavne zahteve na koje je teško reći: 'Ne'. Ako oni ne budu ispunjeni, bojkot bi trebalo da bude na stolu. Naravno, što je više onih koji su spremni da stanu iza takve ideje, to će šanse za makar i delimično uspostavljanje pristojnih uslova biti veće", rekao je Jeremić.

On je rekao da postoji neslaganje oko toga da li i Dveri treba da budu deo zajedničke opozicione koalicije, ali da to nije najveći problem. 

"Dobro bi bilo imati što je moguće širi opozicioni narodni front, pogotovu u Beogradu gde postoji kapacitet za pobedu. Lično verujem da bi to bilo lakše ukoliko bi i Dveri bile u njemu prisutne, ali nijednog trenutka nisam postavio nijedan ultimativan zahtev bilo kome od svojih sagovornika", rekao je Jeremić. 

On je rekao da "nipošto" nije ohrabrivao lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića da raskine saradnju s Demokratskom strankom, ali da razume Jankovića zbog toga što je "iznenadnu ponudu" predsednika DS Dragana Šutanovca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za saradnju po pitanju promene Ustava protumačio kao spremnost za kolaboraciju. 

"Nemoguće je boriti se protiv ovako ustrojenog režima jednom nogom stojeći na njihovom brodu. Oni koji su spremni na takvu akrobatiku, kroz dijalog ili učešćem u lokalnoj vlasti, po meni ne predstavljaju istinsku opoziciju", rekao je Jeremić i izrazio nadu da je moguće da DS svoj stav "revidira" i da se razgovori o zajedničkom nastupu obnove.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Iskren

Nemaju opozicione stranke ni politiku ni ideju samo lupaju glavom o zida kao musice.U dubokom su blatu iz koga im nema izlaza.A to su i zasluzili u potpunosti.

39 2

eto

svi smo u blatu - vucicevom blatu.

4 0

Krsta

Kod dojučerašnjih saradnika ista lica koja se ne menjaju još od 2000. g., i svi su uglavnom u pravu.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo