Bazdulj: Izgubili smo formu sučeljavanja vlasti i opozicije

Bazdulj: Izgubili smo formu sučeljavanja vlasti i opozicije Izvor: N1

Nismo spremni za dijalog, najveća promena koju imamo je gubitak dijaloga kao takvog i to o mnogo manje važnim pitanjima od Kosova. Izgubili smo formu sučeljavanja opozicije i vlasti, postali smo društvo paralelnih monologa, smatra pisac Muharem Bazdulj.

Muharem Bazdulj kaže da je ideja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu da se osim partija, čuje i glas akademije, univerziteta, NVO, verskih zajednica, kako bi se postigao konsenzus, jer pitanje Kosova opterećuje društvo poslednjih 25 godina.

"E sad kako to operativno organizovati, to je pitanje. Ti se stavovi neće moći pomiriti, imate dve krajnosti, na jednoj, recimo, LDP koji kaže da treba da se prizna Kosovo, na drugoj Dveri, koji kažu dogodine u Prizrenu. I jedna i druga opcija su malobrojne, a između je deo javnosti koji u suštini zna da se Kosovo ne može vratiti pod kontrolu vlasti, ali ne želi to da prizna ili spinuje u nekom pravcu".

Bazudlj, takođe, smatra da nismo spremni za dijalog i da je najveća promena koju imamo upravo gubitak dijaloga kao takvog "o mnogo manje važnim pitanjima".

"Izgubili smo formu sučeljavanja opozicije i vlasti, postali smo društvo paralelnih monologa. Moj stav je da Srbija treba da u nekom smislu, model dve Nemačke, irskog ustava, teško je očekivati da Srbija prizna Kosovo, ali postoji način da se kaže da se u budućnosti polaže pravo na suverenitet, ali da Kosovo ne bude teg na vratu koji sprečava prosperitet".

Govoreći o odluci Srpske liste da podrži izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova, on kaže da su Srbi manjina na Kosovu, uporedivši ih sa Miloradom Pupovcem, koji u Hrvatskoj sarađuje s HDZ-om, "koji koketira sa ustaštvom".

"Ta odluka se pravda na neki način. Dobro je kad je manjina bliska vlasti. Ne mislim da je to pogrešno, da se manjina prikloni nekoj vladajućoj većini. Ti ljudi, ako su sami doneli odluku, mislim da niko ne treba da im soli pamet".

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac poručio je da očekuje hitan razgovor sa državnim vrhom Srbije, na kome bi se razmatrali poslednji incidenti i odnos prema Srbima u Hrvatskoj.

"On nema kome drugom da se obrati, Srbija je matična država. Dok se približavala EU u Hrvatskoj je bila bolja situacija nego danas. Pupovac se obraća Beogradu, ne toliko zbog svoje želje, već nema druge adrese, a to je i poruka vlastima u Hrvatskoj. Paljenje knjiga i novina je jedna od najgorih poruka koje jedna sredina može da pošalje".

Odnosi u regionu su labilni, smatra Bazdulj, i dodaje da ih treba bazirati na onome što može građanima da olakša život.

"Poseta Vučića Sarajevu je bila dobra, jer se nisu gađali nostalgijom i sentimentima, već se govorilo o konkretnim stvarima. Zbog istroijskog prtljaga treba da se baziramo na ekonomiju i stvari koje su izvan istorijskih interpretacija, jer tu ne može da dođe do konsenzusa, vizije istorije su različite. Treba se fokusirati na ono što donosi dobro državama. Ovo bi moglo da pokrene neke stvari, da se grade pruga i autoput, to bi ljudima olakšalo život i dalo neki korak napred".

Kometarišući izlaganje predsednika EK Žan Kloda Junkera, Badzulj je rekao da ne veruje da će neko 2019. godine da uđe u EU, ali da bi to bilo dobro.

"Uz bregzit i pad privlačne moći EU, ja mislim da je to jedina alternativa koja stvara stabilnost u budućnosti. Ako izbrišete granice međusobne, olakšavate svakodnevne životne stvari. Kad prosečan čovek kaže da želi u eu, on ne vidi Bugarsku i Rumuniju, već Nemačku i Austriju".

Izvor: N1

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prof. dr R O T

Muharem vrlo lepo, razlozno i razumno elaborira prilike i stanje. Zasto toliki otklon, kada je sve to tacno, svidelo se nekome ili ne, hvala!

11 1

BotovsKeBotine

Botovi ne gledjau N1.ali ulaze na stranicu da bi lupali i lupetali sa minusima. Oni ne znaju ni sadrzaj razgovora g-dina Bazdulja koji je izneo i jako platicno,lepo,kulturno objasnio stanje svega ok nas i u samoj Srbiji. Kad gangule i nepismeni zavladaju umisle da tako moze vecno,ali sve ima dva kraja i batina a i maltretiranje mentalno pogotovo.

21 65

Miki

Dijajog sa čovekom koji uporno izbegava dijalog i razmenu mišljenja sa drugima,već se sam sa sobom raspravlja u direktom prenosu i koji nikoga pitao i konsultovao nije,kada je potpisivao Briselski sporazum i zamenio njime daleko po nas povoljniju rezoluciju 1244,to je klasična utopija i samo bi time njemu dali legitimitet. Ostaviti ga neka se sam peče i okreće...

23 71

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo