Hormonska terapija u menopauzi ne povećava rizik za kancer

Hormonska terapija u menopauzi ne povećava rizik za kancer Izvor: Shutterstock

Žene koje uzimaju hormonsku terapiju u menopauzi kako bi ublažile simptome poput talasa vrućine i noćnog znojenja nisu izložene većem riziku od prevremene smrti od onih koje tu terapiju ne uzimaju, pokazalo je novo američko istraživanje.

Mnoge žene oklevaju da koriste hormone u menopauzi od 2002. kada je u SAD istraživanje koje su finansirale savezne vlasti pokazalo da postoji veza uzimanja hormona estrogena i progesterona s povećanim rizikom od raka dojke, srčanog i moždanog udara.

Novo istraživanje proučilo je podatke istog istraživanja obuhvatajući duže razdoblje i nije utvrdilo povećanje rizika od smrti od bilo kojeg uzroka a posebno od raka ili kardiovaskularnih bolesti, kod žena koje su uzimale hormone.

“Rezultati o smrtnosti mogu umiriti žene koje traže lečenje zbog neugodnih talasa vrućine, noćnog znojenja ili drugih simptoma menopauze”, kaže autorka istraživanja doktorka DžoAn Manson iz bolnice Brigham and Women’s i sa harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu.

Žene u menopauzu ulaze prestankom menstrualnog ciklusa, uglavnom između 45 i 55 godine. S prestankom rada jajnika i lučenja hormona estrogena i progesterona žene su suočene sa simptomima od neredovnih menstruacija do promena raspoloženja i nesanice.

U okviru novog istraživanja naučnici su proučili podatke o 27.347 žena u dobi od 50 do 79 koje su se pridružile dvema izvornim istraživanjima od 1993. do 1998. i praćene su do 2014.

U jednom istraživanju upoređivano je uzimanje estrogena s uzimanjem placeba a u drugom uzimanje estrogena u kombinaciji s progesteronom.

Žene su bile prosečno stare 63 godine kada su se uključile u istraživanje i već su ušle u menopauzu. Praćene su 18 godina a hormone ili placebo uzimale su pet do sedam godina. Tokom istraživanja preminulo je 7.489 ispitanica.

Smrtnost u grupama koje su uzimale hormone i onima koje nisu bila je slična - oko 27 posto, navodi se u rezultatima objavljenima u časopisu JAMA.

Čini se da su mlađe žene koje su uzimale hormonsku terapiju imale veće izglede za duže preživljavanje. Smrtnost kod žena u dobi od 50 do 59 godina, koje su pet do sedam godina uzimale terapiju, bila je oko 30 posto niža nego kod žena koje nisu uzimale terapiju. Kod žena koje su hormonsku terapiju počele da uzimaju u 60-im ili 70-im godinama života nije bilo razlike.

Negativna strana istraživanja je da se nisu upoređivale propisane doze hormona.

Uzimanje kombinovane terapije estrogena i progesterona povezano je s povećanim rizikom za rak dojke, ali uz napredne dijagnostičke metode malo je verojatno da ti tumori budu smrtonosni, kažu stručnjaci.

Tagovi: menopauza , hormoni

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pešak

Čitala godinama tekstove lekara iz inostranstva gde se eksplicitno tvrdi da je hormonska terapija štetna za žene. Ne znači da se nikada ne prepisuje. Onda kad simptomi ili zdravstveno stanje to zahtevaju i neophodno je prepisuje se. Propratni simptomi kao što su talasi vrućine ili noćno znojenje nisu tako ozbiljni da bi se odmah uzela hormonska terapija. kako sam čitala hormoni i nisu najvažniji u ovim simptomima. Ponekad je stanje uznemirenosti ono što dovodi do njih. Bez preke potrebe ih ipak ne bi trebalo uzimati a posebno zato što je dijagnostika kancera dojke sada uznapredovala.

5 2

hello

meni je jedan dr prepisivao hormone i sakom i kapom izlazila sam sa tonom recepata i uputa za laboratorije, dok je druga dr u fazonu da probamo prirodno, malo da pustimo mesec-dva, da vdimo hoce li samo da se smiri...to su doktori iz Beograda, tako da nije sve jednostrano. Ali ovaj tekst me nije nesto ubedio, zvuci kao ono "GMO nije stetan jer jos uvek nije dokazano da je stetan". Nije u redu, proverite molim Vas, jos jednom.

5 1

Aca

I nije u vezibsa smrtnoscu. Kao i svaka terapija, ima svoje prednoati i mane, da joj prednosti ne prevazilaze mane, ne bi bila terapija naravno. Tako informisanje je kljuc a kod nasih doktora to nekako ne ide bas najbolje, i oni uvek sve gledaju kroz negativnu stranu tj stranu nus efekata i kada tako postave stvari nasim ljudima, nasi ljudi pozitivne stvari ni ne vidi. Ovaj teks, tj reakcije na njega su cist primer. Svibsu odmah povezali da ce dobiti rak dojke ako koriste HST.

5 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo