Državljani EU traže svoja prava na protestu u Londonu

Državljani EU traže svoja prava na protestu u Londonu Izvor: REUTERS/Hannah McKay

Nekoliko stotina evropskih državljana koji borave u Velikoj Britaniji okupilo se u Londonu kako bi branili svoja prava posle istupanja te zemlje iz Evropske unije (Bregzit).

Pitanje prava državljana EU trebalo bi da bude odvojeno od ostatka pregovora o Bregzitu, ocenili su organizatori i dodali da bi hteli da im ostanu ista prava kao što ih sada imaju.

Sudbina oko tri miliona evropskih državljana u Velikoj Britanijii i više od jednog miliona Britanaca u EU jedna je glavnih ali i osetljivih tema pregovora izmedju Londona i Brisela.

Plan britanske vlade predviđa da će prava evropskih državljana zavisiti od tretmana Britanaca u zemljama EU posle Bregzita.

london, protest, eu Izvor: REUTERS/Hannah McKay

Prema tom planu, građani EU će zadržati sva prava do trenutka izlaska Velike Britanije iz Unije, kada će morati da se prijave za nov status.

Naredna runda pregovora o Bregzitu zakazana je za 25. septembar, a Velika Britanija bi trebalo da izađe iz članstva u EU 2019. godine.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

EvA

Trebalo bi da ovim drzavljanima eu, koji zive i rade u Britaniji, da daju neki specijalni status, ili drzavljanatvo, jer je glupo da ih tek tako deportuju. A inace demokratija mora da se postuje. Kazu da je preterana migracija uzrok zasto su glasali da izadju, ali ja mislim da u celoj eu je preterana migracija iz treceg sveta, jer samo u Britaniji je 40% stano. ispod 20 god. ne evropsko.

2 1

Miki

Mozda zato sto imaju toliko mozga da napokon shvate koliko unija dobra stvar, nakon toliko godina u njoj...

9 5

Samo_realno

Neverovatno,zašto ste to izglasali?Protiv vaše mladosti,protiv zdravog razuma...

11 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo