Sud EU presudio u korist Italijana koji je sadio GMO kukuruz

Sud EU presudio u korist Italijana koji je sadio GMO kukuruz Izvor: Shutterstock

Evropski sud pravde presudio je u korist italijanskog poljoprivrednika i aktiviste Đorđa Fidenata koji je gajio genetski modifikovan kukuruz i tako prekršio zakone Italije.

Italija je tužila Fidenata jer je gajio kukuruz na svom zemljištu na severu zemlje, a kao razlog je navedena zabrinutost da bi ti usevi mogli da ugroze zdravlje ljudi.

Sud je presudio da Italija kao članica EU nema pravo da zabrani genetski modifikovane useve, pošto nema naučnih dokaza o njihovoj štetnosti.

Evropski sud pravde naveo je u presudi da je Evropska komisija dozvolila 1998. godine upotrebu tog konkretnog semena kukuruza koje je Fidenato posejao, pošto nije našla "razlog da veruje da će taj proizvod imati bilo kakve štetne uticaje na zdravlje ljudi ili životnu sredinu".

Fidenato je izrazio zadovoljstvo zbog presude, navela je italijanska agencija ANSA.

Tagovi: evropski sud , GMO , kukuruz

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

hiperbola

svaka čast sudu. slušamo o štetnosti već decenijama a ni jednog jedinog dokaza nema da je to štetno. Sve rekla-kazala a iza te kampanje stoje verovatno kompanije koje nemaju tu tehnologiju.

3 9

wodonic!

Da,sve je to realnost u kojoj živimo,užasna realnost...jaja koja su GMO u Americi koštaju 1$,domaća jaja koštaju 6$,a organska 15$...ko razume,shvatiće...

7 2

Teško Bez N1

Nije ptofesionalno zabranjivati GMO a da o štetnosti te hrane nema ni jednog naučnog dokaza. Zbog toga sve ovo liči na organizovanu kampanju hemiskih koncerna kojima gmo hrana smanjuje plasman njihovih otrova za navodnu zaštitu hrane. S toga je vreme da se o ovom pitanju oglasi objektivna naučna javnost

14 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo