Poverenica očekuje rešenje situacije u školi u Šidu

Poverenica očekuje rešenje situacije u školi u Šidu Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je očekivanje da će na teritoriji Šida, gde roditelji protestuju zbog toga što će lokalna deca ići u školu sa migrantima, biti stvoreni uslovi za ravnopravno ostvarivanje prava na obrazovanje.

 Kako se navodi u saopštenju, poverenica je ocenila da Srbija poštuje medjunarodne zakone i neguje vrednosti humanog i tolerantnog društva, ali da postoje pojedinačni slučajevi poput nerazumevanja i predrasuda roditelјa čija deca treba da u Šidu pohadjaju školu sa decom izbeglicama i migrantima.

"Deca su jedna od najosetlјivijih društvenih grupa, a naročito kada su u pitanju deca koja su se susrela sa užasima rata i suočili sa razdvajanjem od porodica, medju kojima neki i sa gubitkom najbližih. Važnu ulogu u njihovom prilagodjavanju i osnaživanju upravo imaju škole kao mesto na kome se deca, izmedju ostalog, uče i vrednostima tolerancije, medjusobnog poštovanja i prihvatanja različitosti", navela je Janković.

Roditelji djaka u Osnovnoj školi u Višnjićevu kod Šida protestovali su zbog toga što lokalna deca dele učionice sa migrantima iz izbegličkog kampa. Prema pisanju medija, roditelji su tvrdili da su zabrinuti za higijenu i bezbednost svoje dece.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neko Iz Mase

Meni se čini kao dobro rešenje da idu u istu školu ali posebno odeljenje.

1 1

Marko

Jeste deca su osetljiva tema samo nasa deca se lece sms om ja sam za to da se pomogne nekom u nevolji ali i nama je potrebna pomoc

7 1

Nebojsa Iz Beograda

A 3 miliona neregistrovanih Kineza? Cutimo,a?

21 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo