Film o ljubavi cara Nikolaja i balerine podelio javnost

Film o ljubavi cara Nikolaja i balerine podelio javnost Izvor: Promo

Vodeći ruski zvaničnici nastoje da umanje "histeriju" oko novog filma koji govori o ljubavnoj aferi poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i balerine, pošto se upućuju pretnje i podmeću požari u bioskopskim dvoranama gde će se film prikazivati.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski napisao je danas na Tviteru da je "Matilda" jedan običan dugometražni film.

Portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je pritisak na bioskope nedopustiv i osudio je "neprijatnu formu" koju je primila rasprava o tom filmu.

Film, koji još nije izašao u bioskope, podstakao je oštru kritiku tvrdokornih nacionalista i nekih pravoslavnih vernika u Rusiji. Mada većina ljudi prihvata da je postojala ta ljubavna veza, smatraju da je iskrivljeno opisana u filmu i prikazana na vulgaran način.

Najveća ruska distributerska grupa saopštila je da je "iz bezbednosnih razloga" odbila da prihvati prikazivanje tog kontroverznog filma, koji je izazvao gnev tradicionalnih pravoslavaca.

Reditelj filma Aleksej Učitel, čiji studio je napadnut "molotovljevim koktelom" prošle nedelje, pozvao je snage bezbednosti da čuvaju dvorane gde će se prikazivati njegov film.

 Ministar Medinski je u odvojenim komentarima za TASS danas rekao da nema ničeg uvredljivog u tom filmu ni za sećanje na Nikolaja Drugog niti za istoriju ruske monarhije. On je pozvao Ruse da poštuju zakon, zdrav razum i da imaju poštovanje jedni prema drugima, i zatražio od bezbednosnih službi da zaštite bioskope i gledaoce.

Film "Matilda" treba da izadje u ruskim bioskopima 26. oktobra.

Izvor: Youtube/Maria World

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petar

Ne znam da li je film dobar ili loš, ali znam da svako ima pravo na svoj doživljaj, a ne moraju da gledaju oni kojima se ne sviđa. Dosta više agresivnih vernika, koji iza maske "uvređenosti" pokušavaju da sprovedu cenzuru. Vekovima su ućutkivali svakog ko im nije po volji, a sada bi ponovo. Žao mi je, prošla su ta vremena.

15 5

Umetnik

Ma daj ovo je cist holivud! Mulen Ruz! Nema veza sa ruskim filmom. Ovo bi trebalo da im smeta, jer su napravili izgeda od neceg sto je i postojalo jednu vrhunsku zabavu i nista vise. Spektakl.

4 3

Ružica

Po starom konceptu praznoglave mase: "Hleba i igara". Nista nije sveto i nedodirljivo, kakva pristojnost i kultura, samo nek' je zanimljivo!

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo