Raste broj medija koje ne zanimaju odluke Saveta za štampu

Senzacionalistički naslovi, izmišljeni autori, kršenje pravila "druge strane" - najčešće dovode do kršenja kodeksa novinara. Komisija za žalbe Saveta za štampu je ove godine razmatrala je 43 žalbe i samo u tri slučaja utvrdila da Kodeks nije prekršen.

Izvor: N1

"Evropa uči srpske đake kako lezbejke ližu vagine!"

Možda je jedan od najgorih ali sigurno ne i jedini naslov teksta u kojem je prekršen kodeks novinara.

"Ubio ženu jer je tražila seks"

"Švaleri oprez, za napadno udvaranje od sad se ide na robiju!"

"Skandalozno, đake uče da je super biti gej!"

Uprkos jakoj konkurenciji, pobednik perioda od januara do avgusta je tekst koji ne možete naći u elektronskom izdanju, jer ga je "Politika" izbrisala - radi se o, kako kažu, autorskom tekstu čoveka koji ne postoji, uz fotografiju nemačkog glumca, koji se takođe žalio Savetu za štampu. Ovaj period karakteriše i veliki broj neobjavljenih odluka - 10 od ukupno 14.

"Ovako veliki broj neobjavljenih odluka je pre svega zato što Politika od tih pet odluka koje smo doneli protiv njih u poslednja 3-4 meseca nije objavila nijednu. Dakle, nešto se dešava u tom mediju, niti odgovaraju na žalbe niti objavljuju poruke, jednostavno ne sarađuju više sa Savetom za štampu", kaže generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković.

U "Politici" ni za N1 nisu želeli na ovu temu - vršilac dužnosti urednika Žarko Rakić samo je kratko rekao da "nema nikakav komentar na odluke udruženja građana koji se nazivaju savetom za štampu".

Sa druge strane, u listu "Alo" za N1 kažu da nisu u obavezi da objavjuju odluke, jer sada imaju novog vlasnika. U Komisiji podsećaju da oni postupaju samo po žalbama, ali i da na dnevnom nivou rade monitoring.

"Recimo, dnevno u tih osam novina mi zabeležimo i po 20, 25 nespornih prekršaja, znači uopšte ne ulazim u ono gde može da postoji diskusija da li jeste prekršen, nije, nego ono što je jednostavno prekršeno", kaže član komisije saveta za štampu Petar Jeremić.

A brojke za prvih osam meseci ove godine pokazuju da je Informer kodeks prekršio šest puta, Politika pet, Srpski telegraf četiri, a Alo i Blic tri puta. Mnogi su, ako može da se kaže - samo jednom prekršili kodeks na koji su se sami obavezali.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vladimir

Veliki broj novinara radi za, ili je pod kontrolom bezbedonosnih službi, lokalnih ili internacionalnih tajkuna, raznih interesnih grupa koje su fokusirane na oblasti politike, ekonomije, ili društvenih odnosa uopšte... Njihov interes je, pre svega, lični, a pripadnost odredjenim organizacijama im omogućava da ga što efikasnije i ostvare... Naravno, njihova površinska svest i javni nastup odišu velikim porukama i delima do te mere, da uspevaju da sebe ubede kako je njihovo delovanje deo većih, opštih interesa... Ipak, na kraju, i dalje se oseća miris modela najstarijeg zanata na svetu.. A to već spada u opštu kulturu i razvijenost celokupnog društva...

2 0

Sasa

Samo Danas i N1...😊😊😊

7 1

hiperbola

ako nešto nije obavezujuće to će se poštovati samo kada tim novinama to odgovara. u svim ostalim situacijama mislim da ni ne pročitaju te primedbe.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo