Živković: A slika mog sina? Stefanović: On je na to ponosan

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove danas je usvojio izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, na sednici na kojoj je deo opozicije hvalio policajce za rad i kritikovao rukovodstvo MUP-a zbog njihove zloupotrebe.

Izvor: N1

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je očigledno da u policiji ima puno profesionalaca i da njih 90 odsto radi ozbiljan posao, naglasivši da im je neophodna i savremena informatička oprema, ali i nove uniforme i obuća. 

Živković, koji je sebe nazvao "neslavnim rekorderom" u primanju pretnji u raznom obliku, naveo je i da je zato stalni posetilac policijskih stanice na Starom gradu i da kompjuteri kojima tamo raspolažu policijace spadaju u istoriju informatičke tehnoloogije.

On je naveo i da je slična slituacija na Vračaru i u zgradi policije u bivšoj ulici 29. novembar, dodavši da "svako normalan" želi da policija dobro radi svoj posao. 

"Sve pohvale za najveći broj policajaca i treba im obezbediti i savremenu tehniku i sva druga srstva i bolji prostor i veće plate", rekao je Živković. 

On je istovremeno ocenio i da nije dobro što se iz političkih razloga zloupotrebljava rad policije a naveo je, po njemu, niz primera za to. Tu je, između ostalog, ubrojao najave hapšenje i objavljivanje podataka iz istraga po novinama, a podsetio je i na izjave bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića o nekim slučajevima poput rešavanja ubistva pevačice u Borči, a koji nije rešen ni do danas. On je kritikovao i ministra unutašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, jer je na konferenciji za novinare, uz negativne ocene i kvalifikacije, pokazao slike nekoliko mladića koji su učestvovali na javnom skupu. 

"Među tim mladićama je bio i moj sin", rekao je Živković, koji je ocenio da je Stefanović time što je pokazivao slike mladića ugrozio bezbednost svih njih. 

On je u zloupotrebe ubrojao i izjave o dešavanjima u Jajincima, gde je pronađeno oružje i municja, uz objašnjenje nadležnih da se radi o pripremi atenata na Vučića, ali i nerešavanje slučaja Savamala.

"S najavom atentata na bilo koga i bilo kada, niko se ne sme šaliti ali se to i ne sme zloupotrebljavati", rekao je Živković, ukazavši da se o epilogu sučaja u Jajincima ništa ne zna, isto kao i o tome ko je rušio u Savamali.

Živković je dodao i da "svi u Beogradu znaju ko je rušio u Savamali" i da je neprihvatljivo da, "pored tolikih kamera", policija to nije rešila. 

Zoran Živković Izvor: N1

Stavove lidera Nove stranke odbacio je Stefanović, istakavši da je političke izjave davao u svojstvu funkcionera Srpske napredne stranke, a ne kao ministar, i da je odgovarao na pitanje novinara. Stefanović je rekao i da je, kako je rekao, od evropskih prijatelja naučio da oni imaju "dva šešira" - za političke izjave i izjave sa državne funkcije. 

On je rekao i da su fotografije koje je pokazao ti mladići sami objavili na Fejsbuku i da je, kako je naveo, "pokazao slike na koje su oni ponosni". 

"Kada ljudi izađu na politički protest to ne treba da se prikriva.... a ja sam član Vlade Srbije ispred SNS i na to sam ponosan", rekao je Stefanović.

On je istakao i da će se trudti da Srbija i svi njegovi građani budu još bezbedniji a da policajci imaju još bolje uslove za svoj rad. 

"Deo upravnih poslova sa Starog grada biće premešten u deo zgrade koju zovemo zgrada Tanjuga", rekao je Stefanović, koji je najavio i nabavke novih vozila i uniformi za policiju.

Član Odbora iz Srpske radikalne stranke Božidar Delić je pitao Stefanovića i da li je rešen problem sa korišćenjem policijskih vozila za ličnu upotrebu. Stefanović je odgovorio da je u direkciji policije to rešeno vrlo restriktivno, a da, kako je naveo, u ostralim službama "ima još prostora da se to uradi".

Poslanik DS Balša Božović takođe je kritikovao ministra i rekao da godinu ipo dana prošlo a da se još nije saznalo zašto policija nije reagovala kada su građani bili privođeni.

"Godinu i po dana je prošlo a mi ne možemo da dobijemo odgovor zbog čega policija nije intervenisala kad su građani bili vezivani i privođeni", rekao je Božović.

Stefanović je odgovorio da je Sektor unutrašnje kontrole dostavio izveštaj o propustima u radu policije.

"Mi ne možemo više od toga da Vam kažemo jer je istraga u toku. Ovaj slučaj će biti rešen - nema dileme", rekao je Stefanović.

Stefanović: Zaplenjeno trostruko više narkotika

O detaljima nezavršenih istraga nije, ali o brojevima je ministar opširno govorio. Tvrdi da je u prvoj polovini ove godine zaplenjeno trostruko više narkotika nego u prvoj polovini prošle godine.

"Mogla je javnost da vidi na koji način je najveći narkodiler Kosmajac od strane bivšeg predsednika Vlade njegovo hapšenje bilo najavljivano i šta se na kraju desilo. I stalno pozivanje da je neko sa gospodinom šarićem radio i gradio to su naravno neistine", rekao je šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić.

Ministar Stefanović je na to rekao: "Nećete valjda da negirate da je Šarić gradio u ovoj zemlji hotele, restorane, stambene zgrade. Od čega mislite da je to radio? Od prodaje mleka? Da nije keks prodavao, pa zaradio pare? Pa zaradio je od prodaje droge. Ali nikome nije smetalo što je Šarić novcem od droge gradio po ovoj zemlji".

Opoziciji danas smeta što ministar unutrašnjiih poslova političkim izjavama politizuje policiju. Stefanović odgovara da ima dva šeššira - za političke i za izjave u svojstvu ministra.

Komentara 44

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

hiperbola

glupo mi da komentarišem ministre koji očigledno nemaju slobodu delovanja nego funkcionišu po principu lutke na koncima.

49 100

Jorik Analitičar

Više narkotika je zaplenjeno, jer ih je više na tržištu. To je podatak koji apsolutno ništa ne govori. Uostalom, pre nekoliko dana pripadnik njegove policije je uhvaćen sa tridesetak kilograma. Podatak koji govori o narkoticima je njihova cena na tržištu, a u Srbiji je droga jeftina i dostupna. To JESTE pokazatelj! Katastrofalan!

53 100

istinoljub

Ja bas nisam siguran, da tamo u EU, ministri policije nose "dva sesira". Policija se valjda brine o sigurnosti svih gradjana. U Savamali to nije bio slucaj. Policija mirno gleda kako obezbedjene SNS-a maltretira gradjane na onoj inauguraciji. Ne resava slucaj upada u stan novinarke KRIK-a. Postoje sumnje na pracenja i prisluskivanja. A sesir koji nosi kada daje izjave o opoziciji, optuzuje je za sve i svasta i bez ikakvih dokaza bi bile nemoguce u ijednoj demokratskoj drzavi. Ministar vara javnost.

62 182

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo