Svedok: Arkan govorio da mu je Stanišić šef

Svedok: Arkan govorio da mu je Stanišić šef Izvor: Reuters/Ranko Čuković
Željko Ražnatović Arkan na ratištu u Hrvatskoj 1993. godine

U nastavku haškog procesa bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, svedok optužbe Borivoje Savić izjavio je da mu je, u maju 1991, Željko Ražnatović Arkan rekao da je Stanišić njegov "šef".

Savić je precizirao da mu je Ražnatović to rekao tokom susreta u kafiću Trozubac u Beogradu. Neposredno pre toga, Ražnatović se vratio iz Zagreba, gde je, kako je svedok rekao, "po dogovoru Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, bio u zatvoru".

Jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Slavoniji, Savić je juče posvedočio da je da je, s proleća 1991, SDB Srbije u Istočnu Slavoniju poslala Ražnatovićevu paravojsku, koja je počinila teške zločine nad nesrpskim civilima.

"Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare... Arkanova garda bila je i zakon i sud", rekao je svedok.

On je juče naglasio da mu je dolazak Ražnatovićeve jedinice najavio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović.

Savić je i danas rekao da su Ražnatovićeva i druge paravojske, tokom borbenih dejstava, išle iza JNA i "čistile" sela.

"Naredba JNA je bila da vojska ne sme ništa raditi civilima, ali iza njih ide ekipa koja radi čišćenje, a to su oni junaci koji ubijaju starce, pale i pljačkaju".

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac Vejn Džordaš pitao je svedoka na kojem je zvaničnom položaju Stanišić bio u maju 1991.

"Ne znam", odgovorio je Savić. Isti odgovor on je dao i na braniočevo pitanje kome je Stanišić tada odgovarao.

Na sugestiju advokata Džordaša, svedok je potvrdio da Stanišića u to vreme nije video u SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SBZS) i da nije s njim kontaktirao.

Osvrćući se na jučerašnju tvrdnju svedoka da je Arkana kontrolisala SDB Srbije, Stanišićev branilac sugerisao je da Savić ne pravi razliku između te službe i Resora javne bezbednosti MUP Srbije, čiji je čelnik Radovan Stojčić Badža delovao u Istočnoj Slavoniji i blisko sarađivao s Ražnatovićem.

"Stojičića su zvali Miloševićev policajac, bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije koji je postavljen za komandanta Teritorijalne odbrane Borovog Sela...Njega je postavila Služba", odgovorio je Savić.

On je ponovio i tvrdnju da je SDB Srbije "formirala celu vladu SAO SBZS", iako je na pitanje branioca kako je tačno ta vlada formirana odgovorio da "ne zna".

Iz Beograda je, po Saviću, preko ljudi koje je identifikovao kao bliske SDB Srbije, Srbima u Hrvatskoj nuđena pomoć u ostvarivanju "vrlo probojne parole - mi ćemo biti jedna država".

Kao osobe koje su tu pomoć nudile imenovao je Iliju Petrovića i Iliju Končarevića.

Upitan ko se, osim njih, mešao iz SDB Srbije, svedok je odgovorio da "nije vodio evidenciju".

Stanišićev branilac pitao je, zatim, svedoka zašto je na prvom suđenju Stanišiću i Simatoviću, 2008, izjavio da su Končarević i Petrović bili pripadnici vojne službe bezbednosti, a sada tvrdi da su bili u SDB Srbije.

"Oni su se jednom predstavljali kao vojna služba, a jednom kao SDB...To je bio model ponašanja", uzvratio je svedok, tvrdeći da su se "u sistemu" službe "preplitale".

Stanišićev branilac pitao je svedoka i kakve su bile "specijalne legitimacije" koje su, kako je ranije izjavio, imali Končarević i Petrović.

"Legitimacije Srpske radikalne stranke ... Znači Služba pravi SRS", odgovorio je Savić.

"Znači, znak njihove pripadnosti SDB Srbije je bila legitimacija SRS", sugerisao je advokat Džordaš.

"Kad nepismenom čoveku pokažu legitimaciju ... To je za lakoverne", neodređeno je uzvratio svedok.

Savić je ostao pri jučerašnjem iskazu da je SDB Srbije naoružavala Srbe u Slavoniji "pod plaštom SDS". ;

Na pitanje kako zna da je oružje slao SDB Srbije, a da nije, recimo, švercovano, svedok je odgovorio: "A, ko može obezbediti dopremanje oružja preko granice bez policijske i druge kontrole? SDB, ko će drugi".

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zakon

Ja i Paja smo drugovi, a vi ste druže sudija kum. Aaa setio sam se! Joca Trta!

6 1

Mislim Svojom Glavom

Dokle ćete pisati o ljudima iz kriminalnog miljea? Pišitr o mladim,spodobnim ljudima koji su postigli neke međunarodne uspehe. Tako ćete kod mladih stvarati i graditi patriotizam a ne pisanjem o kriminalcima,staletama i pevačicama . Vi bar imate slobodu da pišete objektivno,jer niste režimski medij.

17 7

Milan

Stanisic bio sef i Seselju i A.V kucetu

75 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo