Španski kralj: Narod u Kataloniji mora poštovati Ustav

Španski kralj: Narod u Kataloniji mora poštovati Ustav Izvor: PAU BARRENA/AFP
Arhiva

Španski kralj Filip VI poručio je, povodom namere katalonskih vlasti da 1. oktobra održe referendum o nezavisnosti tog dela Španije, da narod mora poštovati Ustav koji zabranju secesiju, prenosi AP.

Kralj Filip je, komentarišući prvi put situaciju sa referendumom, izneo oečkivanje da će Ustav pobediiti svaki pokušaj da se Španija razbije.

Vlada Španije pokušava sudskim putem da zaustavi planirano izjašnjavanje 1. oktobra, a grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije navode da će se glasanje održati iako Ustavni sud donese odluku o suspenziji.

Premijer Španije Mariano Rahoj apelovao je na stanovnike Katalonije da se uzdrže od izjašnjavanja na referendumu, koji je nazvao neustavnim.

Ukoliko vas neko pozove da izađete na biračko mesto, nemojte ići, jer referendum se ne može održati, to je apsolutno nelegalan čin, obratio se građanima Rahoj.

Državni tužilac Španije Hoze Manuel Maza naredio je pokrajinskim tužiocima da istraže 712 gradonačelnika koji su ponudili opštinske prostorije da održavanje referenduma i regionalnoj katalonskoj policiji da ih uhapsi ako se ne pojave na saslušanju.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bajkalac

Sloboda za Alikante

1 1

Lisa

I cara Dusana je bolelo uvo,dok je gazio sve pred sobom.,,Sedi di si,ni za di si nisi",kazu Lale.Mocni su uvek JEDNAKIJI.(Orvel,botovi)

2 1

stari

Dragi komentatori, ne zaboravite da Spanija dosledno sledi politiku NE priznavanja Kosova.

21 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo