Umro istaknuti hrvatski intelektualac Slavko Goldštajn

Umro istaknuti hrvatski intelektualac Slavko Goldštajn Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Istaknuti publicista, izdavač i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz kruga porodice.

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarista, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahteva za ostavku predsednika Hrvatske Franja Tuđmana 1993. godine, objavljenog u tom časopisu.

Objavio je i knjigu "1941. - godina koja se vraća" za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko delo godine. Bio je i predsednik Jevrejske opštine, a kasnije i jevrejske verske zajednice Bet Izrael u Zagrebu.

Objavio je više knjiga o hrvatskoj istoriji, bio urednik više od 150 knjiga, a koscenarista je bio za filmove "Signali nad gradom", "Prometej s otoka Viševice", "Četvrti suputnik" i "Akcija Stadion". Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i izdavačku delatnost.

Slavko Goldštajn rođen je 22. avgusta 1928. u Sarajevu, a porodica mu je poreklom iz Tuzle. Početkom Drugog svetskog rata ustaše su ubile njegovog oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom pobegao i pridružio se partizanima.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SrceRukeLopata

Veliki covek! Slava mu.

10 1

Slađa Mićić

Bio je pravi čovek.Slava mu i večni mir.

22 2

Lisa

Iskreno mi je zao.GOSPODIN i COVEK.

26 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo