Parovi u Srbiji ne odustaju od borbe za potomstvo

Parovi u Srbiji ne odustaju od borbe za potomstvo Izvor: Shutterstock

Više od polovine od 1.100 ispitanika u Srbiji leči sterilitet od jedne do pet godina, oko 26 odsto leči sterilitet od šest do deset godina, a podjednako su zastupljeni muški i ženski sterilitet, rezultati su ankete koju je sprovelo udruženje Šansa za roditeljstvo.

Kako se navodi u anketi sprovedenoj ove godine, najčešći problem i dijagnoze su loš spermogram (43 odsto) i problemi sa jajovodima (21 odsto). 

Više od 70 odsto ispitanika daje prednost privatnim klinikama u odnosu na državne, a starosna dob parova koji su u borbi za bebu kreće se od 28 do 42 godine, piše u saopštenju. Dodaje se da samo jedan odsto ispitanika odustao od dalje borbe što pokazuje veliku želju parova da dodju do potomstva. 

Svaki drugi ispitanik odgovorio je da parovi nisu dovoljno upoznati s procesom vantelesne oplodnje.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović rekla je da podatak da polovina anketiranih razgovara o problemu steriliteta, a ipak ne nailazi na informacije koje su potrebne u javnosti. 

"Anketa je pokazala da je skoro jednaka zastupljenost muškog i ženskog steriliteta, a zabrinjavajući je podatak da raste broj nepoznatog uzroka steriliteta. Veliki broj parova u Srbiji dugo leči sterilitet bez obzira na godine, a čak 80 odsto ispitanika ima manje od 42 godine, što znači da su ovim problemom zahvaćeni najviše parovi u reproduktivnom dobu", rekla je Sandra Jovanović. 

Anketu "Sterilitet i vantelesna oplodnja" sprovelo je Udruženje Šansa za roditeljstvo u periodu od februara do septembra 2017. na uzorku od 1.100 ljudi koji imaju problem s neplodnošću. 

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom.Tagovi: Roditelji , muškarci , žene

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Realista

Poredjenja radi, u Austriji drzava subvencionise vestacku oplodnju sa vise od 50% prva tri puta a zatim je sve na vama...toliko o drzavi i beloj kugi.

0 0

Kratko Pamcenje

Ili je glupa anketa ili je glupo preneseno. Nisu objavili ništa novo, a i dalje košmar birokratije srče svaki atom snage i strpljenja u borbi za pokušaj da stignemo do komisije, prvi put smo odustali i otišli privatno, simbolične 4000eur je to koštalo. Država ne želi da imate decu, to je sigurno.

8 1

Prcko

Milion evra na 400 000 parva a za fontanu duplo

9 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo