Zaev: Zvao sam Fesjbuk i Gugl da dođu i ponudio manji porez

Zaev: Zvao sam Fesjbuk i Gugl da dođu i ponudio manji porez Izvor: REUTERS/Francois Lenoir
(arhiva)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da bi velike svetske internet kompanije Fejsbuk i Gugl mogle da dođu u Makedoniju.

"Radim direktno na privlačenju Fejsbuka i Gugla da dođu ovde sa centralama, zato što ih oporezuju sa 23 i 19 odsto u Švajcarskoj i u Dablinu. Malta im nudi 4,3 odsto, ja sam im ponudio tri odsto", rekao je Zaev. Kako je istakao, te dve kompanije dolaze sa 30 milijardi evra dobiti, pa bi država Makedonija dobila 900 miliona evra u vidu poreza. 

"Smanjivanjem poreza mi nećemo ništa izgubiti, a oni će ovde otvoriti škole i zaposliti ljude", rekao je Zaev.

Zaev je dodao da će Vlada Makedonije raditi na zadržavanju i privlačenju stranih investitora, ali i da će makedonske kompanije imati jednak tretman kao strane. 

"Nove stimulativne mere su spremne. Podrška će se ubuduće davati na osnovu rezultata", rekao je premijer Makedonije. 

Vicepremijer Makedonije za ekonomska pitanja Kočo Andjušev je pre nekoliko dana rekao da je za tri meseca imao sastanke sa oko 250 stranih i makedonskih kompanija i da su mnoge od njih zainteresovane da investiraju u Makedoniju. 

"Ima najmanje 10 kompanija koje će po objavljivanju mera investirati u Makedoniju. Nove mere neće biti redukovane za strane kompanije, već će važiti i za makedonske", rekao je Anđušev.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlada

Prvo da obrazuješ 10000 ljudi koji će tamo raditi, pa možeš da se busaš!

1 4

SanjaMkd

Nece Google I Facebook graditi nove centrale I zaposljavati na hiljade ljudi.Samo ce se centrala(sediste) registrirati u Makedoniji,zaposliti neka brojka,a strucnjaci ce svakako biti njihovi.Stvar je u tome da oni zastede,a Makedonija skupi porez.

2 1

Slaven

Makedonija da trazi od Grcke Egejsku Makedoniju,tako bi dobila izlaz na more kod Soluna,uistalom to i jeste Makedonija.

3 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo