Srbija do kraja godine otvara kulturni centar u Pekingu

Srbija do kraja godine otvara kulturni centar u Pekingu Izvor: TANJUG/ Zoran Žestić

Srbija će do kraja godine u Pekingu otvoriti kulturni centar i to će uz kineski kulturni centar u Beogradu, čija je gradnja u toku, biti kruna kulturne saradnje dve zemlje, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Pored Kulturnog centra u Parizu, otvorenog 70-ih godina, Srbija će u Pekingu u zoni '798', koja predstavlja centar savremene umetnosti i to ne samo u Kini, otvoriti svoj drugi kulturni centar u svetu", rekao je Vukosavljević novinarima na gradilištu kineskog kulturnog centra koje je obišao zajedno sa ambasadorom Kine Li Mančangom i gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Ministar je ocenio da će to biti događaj koji prevazilazi svakodnevnicu, a koji potvrđuje rezultate zdrave i razumne kulturne politike.

"Peking postaje kulturna prestonica sveta i Srbija zaslužuje da u njemu otvori svoj kulturni centar, što će biti prilika da se veliki broj srpskih stvaralaca okuša i ogleda u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru", rekao je ministar i dodao da će ugovor o otvaranju kulturnog centra biti potpisan u drugoj polovini oktobra.

Prema Vukosavljevićevim očekivanjima, ogroman prostor zone "789" koji obuhvata oko 500 galerija, izložbenih prostora, kulturnih centara evropskih i vanevropskih zemalja, za nekoliko godina će, globalno gledano, postati najveća, najjača i najuticajnija kulturna zona.

On je podsetio da Strategija razvoja kulturne politike, predviđa otvaranje nekoliko kulturnih centara u svetu – u Pekingu, Moskvi i Berlinu, a u kasnijoj fazi i u Briselu i Čikagu ili Vašingtonu.

Kineski kulturni centar koji bi trebalo da bude završen do kraja naredne godine, a gradi se na prostoru bivše kineske abmasade, uništene u NATO bormbardovanju 1999. godine, biće najveći u Evropi, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i dodao da je i za njega i za Peking Srbija najbolji kineski prijatelj na starom kontinentu.

Ambasador je ocenio da je odnos Kine i Srbije, u kojoj kako procenjuje živi oko 4.000 Kineza, sve bolji, ali da će on biti još bolji jačanjem kulturne saradnje.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, gradilište kineskog kulturnog centra jedno je od 1.100 gradilišta u Beogradu, a investicija je vredna 45 miliona evra. Vesić je dodao da se Beograd i Srbija, za razliku od nekih u Evropi, raduju svakoj kineskoj investiciji.

Direktor kompanije "Empiret", koja gradi centar, Li Džičeng kazao je da će Centar na Novom Beogradu svedočiti o srpsko-kineskom prijateljstvu i biće platforma za produbljivanje saradnje i unapređenje odnosa na svim poljima.

Kineski kulturni centar, čija je izgradnja počela krajem jula, imaće osam spratova iznad i dva ispod zemlje, ukupne površine od 32.000 kvadrata.

U prizemlju će se biti sala, učionice za promociju kineske kulture, a na prvom spratu izložbena sala, sala za priredbe i ekološki prostor.

Izvor: Tanjug

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mirko

Ministar megaloman bez pokrica, svasta zapocinje i obecava, nista ne ispunjava. Cista fasada.

0 1

Sapcanka

Ali,kad stave ove slemove...hahaha...neprocenjivo.

3 1

Stari

Ko ce da ,,pohvata" ovo muljanje ,pranje i izvlacenje para?

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo