Italija zabranjuje fašističke i nacističke simbole

Italija zabranjuje fašističke i nacističke simbole Izvor: Reuters/Christian Charisius

Donji dom talijanskog parlamenta usvojio je nacrt zakona kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola, nakon niza incidenata u zemlji.

Zakonom se zabranjuje reprodukovanje, distribucija i prodaja slika i simbola fašističkog i nacističkog režima iz doba drugog svetskog rata, javila je italijanska agencija Ansa.

 Zakonom je propisana zatvorska kazna od šest meseci do dve godine za svakog ko koristi fašističke ili nacističke pozdrava ili prodaje bilo kakva obeležja ili slike pripadnika tih režima.

Zakon je u donjem domu usvojen sa 261 glasom za, 122 protiv i 15 uzdržanih i stupiće stupiti na snagu tek kad ga usvoji i Senat.

Ansa kaže da su se usvajanju zakona protivili poslanici partija centra i desnice.

Zakon je u donjem domu usvojen nakon niza incidenata diljem zemlje. U jednoj poslastičarnici u južnoj Italiji tako se pojavila torta sa likom Hitlera kolač kao reklama u izlogu, dok neofašistička stranka Forca Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Musolinijevih fašista.

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, po uzoru na Nemačku, treba strože postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Fiano je u intervjuu za Radio24 kazao da je postojala talijanska Facebook stranica, u međuvremenu ugašena, na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Gebelsa, a imala je 45.000 sledbenika.

Desica, uključujući i stranku Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da preti slobodi govora. Populistički pokret Pet zvezda takođe je bio protiv, tvrdeći kako bi bilo bolje pooštriti postojeće zakone protiv govora mržnje.

Tagovi: Italija , zakon , fašizam

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pitanje

sta ce te sa hiljadama Italijana koji imaju istetovirane svastike i SS tetovaze? Da im gule kozu?

1 6

SMET

To nece dugo trajati

1 9

Kole

Cenzurom se nista ne postize. Samo ce kasnjne moci da se vade na to da su zrtve cenzure i vlasti, sto moze dobro da im posluzi.

3 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo