Zvizdić: U BiH se ne vijore zastave Islamske države

Zvizdić: U BiH se ne vijore zastave Islamske države Izvor: N1
Denis Zvizdić (arhiva)

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da se u BiH ne vijore zastave Islamske države, kao i da nema podataka o prisustvu 10.000 radikalnih islamista u toj zemlji.

"Demantujemo takve izjave, a ako susedi imaju podatke neka nam ih pošalju", kazao je Zvizdić, pošto je s ministrom bezbednosti Draganom Mektićem održao sastanak s direktorima bezbednosnih agencija u BiH.

On je rekao da je na sastanku analizirano stanje bezbednosti u zemlji, posebno o pitanjima ekstremizma i terorizma, dodavši da teme sastanka koincidiraju s poslednjim izjavama iz regiona u vezi s pitanjem bezbednosti u BiH. 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je rekla da je BiH baza terorista i da u toj zemlji postoji oko 10.000 islamskih ekstremista, a o BiH kao potencijalnom uporištu terorista govorili su i češki predsednik Miloš Zeman i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc. 

"Ne želimo da reagujemo na pojedine izjave, koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja zemalja regiona ili zemalja EU. Želimo da damo institucionalni odgovor na sve izjave koje su povezane s bezbednosnom situacijom u BiH, odnosno odgovor baziran na relevantnim činjenicama, podacima koje naše agencije razmenjuju sa agencijama iz susedstva, EU i sveta", rekao je Zvizdić. 

Prema njegovim rečima, saradnja bezbednosnih agencija iz BiH s partnerima u susednim zemljama, EU, SAD, Interpolom, Europolom je na zavidnom nivou. 

"Raspolažemo relevatnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od zvaničnika zemalja regiona, ali i zemalja EU. Razgovarao sam s odredjenim brojem ljudi iz akademske zajednice, profesorima koji se bave pitanjem sigurnosti i terorizma", rekao je Zvizdić. 

Prema njegovim rečima, od 143 teroristička akta u u 23 zemlje sveta iza kojih stoji Islamska država, nije učestvovao niko ko ima ikakve veze sa BiH. 

"To demantuje sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma. U BiH se ne vijore zastave Islamske države... Nema podataka da u BiH imamo pet ili deset radikalizovanih osoba. Demantujemo takve podatke. Ako neko ima takve podatke, pozivamo pogotovo naše susede, da se takvi podaci dostave našim bezbednosnim službama", rekao je Zvizdić. 

Zvizdić je upozorio da izjave o BiH, kao bazi terorista, koje stiži pre svega iz susednih zemalja, nanose štetu BiH i njenim građanima. 

"Opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego bilo gdje drugo u regionu, Evropi i svetu", rekao je on.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dzoni

Naravno da ne :)

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo