Sukobi u Parizu na protestu protiv Makronovog zakona o radu

Sukobi u Parizu na protestu protiv Makronovog zakona o radu Izvor: Tanjug, AP Photo/Claude Paris

Policija i demonstranti sukobili su se u Parizu na protestu zbog reforme o radu predsednika Emanuela Makrona. Policija je koristila vodene topove kako bi rasterala demonstrante, prenosi Rojters.

Sindikati su pozvali na proteste širom zemlje protiv promena zakona o radu koji će, kako strahuju, umanjiti sigurnost radnog mesta. Mobilizacija je prvi javni test Makronovog predsedništva. 

Hiljade sindikalnih aktivista od jutros protestuju u Marseju, Avru na Lamanšu i drugim gradovima u okviru poziva sindikata na proteste širom zemlje. U Parizu je marš planiran za popodne, i policija je najavila raspoređivanja dodatnih snaga. Mada su protesti sindikata obično mirni, često dolazi do sukoba policije i izgrednika na marginama okupljanja.

Od tri glavna francuska sindikata, FO i CFDT su kritični prema reformi, ali ne pozivaju na protest, delom uprkos stavu svog članstva. Sindikalna konfederacija CGT je međutim pozvala da se danas protestuje protiv novih propisa koji, po njoj, "daju potpunu vlast poslodavcima". 

Sindikat CGT predvodi današnje proteste, i poziva na štrajkove u saobraćaju i drugim javnim sektorima, i planira se oko 180 raznih okupljanja. Protesti su kao odgovor na nacrte izmenjenog zakona iz prošlog meseca, kojim se smanjuju ovlašćenja sindikata i daje kompanijama više ovlašćenja da otpuštaju radnike i da utiču na propise na radnom mestu. 

Francuska, protest Izvor: Tanjug, AP Photo/Claude Paris

Cilj predsednika Makrona je dati kompanijama više fleksibilnosti i ohrabriti ih da zapošljavaju, dok je nezaposlenost masovna i obuhvata 9,5 odsto radno sposobnog stanovništva, dok je prosek EU 7,8 odsto. Šef francuske države nema nameru da popusti u vezi s tom reformom, koja je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja. 

Izvršna vlast se opredelila za ubrzanu proceduru izmene zakona, koja joj omogućava da odluči o sadržaju reforme bez skupštinske rasprave. 

Tribun radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji, po nedavnom istraživanju, važi za glavnog protivnika predsednika Makrona, takođe poziva da se u utorak izađe na ulice protiv, kako je rekao, "udara na državu blagostanja", a već je pozvao i na demonstracije 23. septembra. 

Makron danas putuje da obiđe francuske karipska ostrva, koja su pretrpela veliku štetu u uraganu Irma.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Počelo je

0 2

običan građanin

Svi vi što hvalite protestante: Znate li na šta se uopšte odnosi taj zakon? Šta donosi, a šta odnosi? Ja ga nisam proučavao, ali znam za toliko da ne treba slepo verovati svakome ko sebe zove opozicijom.

5 9

Pićuka

Ovo su protesti sindikata a ne opozicije.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo