Ponovo palili srpski list u Zagrebu, policija širi istragu

Ponovo palili srpski list u Zagrebu, policija širi istragu Izvor: N1

Desetak pripadnika desničarske, vanparlamentarne Autohtone-hrvatske stranke prava (A-HSP) protestovalo je danas ispred centrale Srpskog narodnog veća u Zagrebu i redakcije Novosti gde su ponovo spalili primerke tog nedeljnika čiji je izdavač SNV. Policija ih nije privela, ali jeste jednu osobu koja je protestovala zbog paljenja novina.

Novosti su na svom portalu objavile da su zapaljena dva primerka lista preko čijih naslovnica su bili zalepljeni naslovi "Idi bre pa se leči" i "Lepo gore lepe novine". Sličan skup održan je i pre desetak dana.

 Protest je obezbeđivala policija, snimala ga je kamerom, ali nije preduzimala akcije prema okupljenima. Jednog muškarca koji je vikao u znak protesta protiv skupa desničara, policija je udajila na poziv predsednika A-HSP Dražena Keleminca.

Po primerak novina zapalili su Keleminac i muškarac koji se predstavio kao Nikola Krklješ, predstavnik srpske nacionalne manjine, koji je rekao da se protivi politici predsednika SNV Milorada Pupovca i da je zato došao da podrži skup A-HSP.

Keleminec je novinarima rekao da je proteklih dana bio na informativnom razgovoru zbog skupa koji je ispred centrale SNV održan pre desetak dana i na kojem je takođe zapaljen primerak Novosti. On je ocenio da mu ne mogu ništa, jer je, kako je rekao, novine palio u kanti, a ne na javnoj površini.

Keleminec je takođe rekao da je podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Pupovca zbog "podsticanja na terorizam i širenja rasne i nacionalno etničke mržnje". Povod za to našao je u nekim tekstovima koji su objavljeni u Novosti, čiji je izdavač SNV.

Policija: Proširićemo istragu radi utvrđivanja pozivanja na nasilje i mržnju

Hrvatska policija je saopštila da će proširiti ranije započetu istragu protiv predsednika A-HSP-a Dražena Keleminca nakon što je danas ispred prostorija Srpskog narodnog veća ponovno zapalio primerke nedeljnika "Novosti".

Keleminec je "Novosti" ispred sedništa SNV-a zapalio i 2. septembra, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

"Ističemo da će policija proširiti ranije započetu kriminalističku istragu koje je u koordinaciji s nadležnim državnim tužilaštvom započela povodom istovetnog događaja od 2. septembra 2017, kada je takođe Dražen Keleminec zapalio primerak pomenutih novina", navela je policija.

S obzirom na postojanja osnove sumnje na iskazivanje mržnje i pozivanje na nasilje prema određenoj grupi, u konkretnom slučaju prema srpskoj nacionalnoj manjini, kriminalistička istraga poduzeta je s ciljem utvrđivanja postojanja javno podsticanja na nasilje i mržnju, naveo je hrvatski MUP.Tagovi: Milorad Pupovac , Zagreb , SNV

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tonald Dramp

Susjedi su kanda malo neurozni...

19 6

Milet

Ima ovoga i kod nas i u Hrvatskoj....samo ne verujem da ljudi imaju vremena za ovo....bolje da se bave svojim poslom...nikakav je problem paliti i mrzeti nekog...

23 5

Kalabic & Mihailovic & Stepinac

Palio je i šešelj njihove zastave i to uz tv prenos nekoliko puta i svasta porucio kitanovicki ,pa sta?!?!....nije nista odgovarao. Kako mi tako oni.

69 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo