Neki psi su genetski predodređeni da budu gladni

Neki psi su genetski predodređeni da budu gladni Izvor: Shutterstock

Nauka je možda konačno rešila tajnu proždrljivosti čovekovih najboljih prijatelja - pasa. Neki labradori su, kako se čini, genetski predodređeni da budu gladni, prenosi BBC.

Taj zaključak su naučnici izneli za vreme rasprave o tome kako poboljšati zdravlje ljubimaca na festivalu udruženja britanskih naučnika u Brajtonu.

Nekoliko istraživačkih grupa u Velikoj Britaniji radi na tome kako poboljšati zdravlje pasa. Istraživači na Kembridžu proučavali su apetit omiljene britanske pasmine i sugerisali su da labradorima genetski preti rizik prekomerne težine.

Otprilike četvrtina britanskih domaćinstava poseduje psa a labradori su i dalje najpopularniji čovekovi prijatelji.

Ova stereotipno "proždrljiva" pasmina često pati od zdravstvenih problema povezanih s debljinom.

"Gojaznost je ozbiljan problem za našu pseću populaciju", rekla je doktorka Eleanor Rafan sa Instituta za nauku metabolizma Wellcome Trust-MRC.

"Ona ima potencijalno jak uticaj na zdravlje ljubimaca", dodala je.

Dr Rafan i njene kolege analizirali su DNK iz sline labradora širom Velike Britanije. Ustanovili su da posebno proždrljivi primerci poseduju mutaciju gena odgovornu za povećanje apetita.

"Ustanovili smo da oko četvrtina kućnih ljubimaca labradora ima najmanje jednu kopiju tih mutacija u genu", objašnjava dr Rafan. Njihov pojačan apetit manifestuje se kao "opsesija hranom", poznata vlasnicima pasa koji mole za hranu ili gutaju ostatke koje pronalaze za vreme šetnje.

Dosad se smatralo da vlasnici treba da vode brigu o tome da ograniče ishranu svojih ljubimaca kako bi sprečili prekomernu težinu.

Ali istraživanje dr Rafan sugeriše da je sklonost jačem apetitu a stoga i gojaznosti kod pojedinih primeraka programirana.

"Nadamo se da ćemo promeniti paradigmu da je vlasnik kriv", kaže dr Rafan. Odgovor nije tako crno-beli i znatno je kompleksniji od toga da vlasnik mora biti pažljiviji, dodala je.

Dr Rafan upozorava na moguće štetne posledice pokušaja da se iskoreni "gen za proždrljivost" kod labradora. Premda možda predisponira pse za gojaznost, jaka usredsređenost na hranu možda je i razlog zašto se labradori tako lako treniraju i zašto su tako lojalni čovekovi pratioci.

"Pokušamo li se rešiti te mutacije, možda ustanovimo da smo promenili osobnost pasmine i to bi zaista bila šteta", objasnila je.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jeca

Kao i neki ljudi.:)))

6 0

Zverka

Nema to veze sa rasom, već sa jedinkom, bar je to moje iskustvo i viđenje. Ali verovatno postoji taj gen u jedinkama :) Nama vlasnicima takvih alavaca preostaje samo da ih kontrolisemo. Ja sam greskom svojoj ljubimici davala vecu kolicinu granula (na dnevnom nivou), pa kad sam dobila info koliko u stvari treba, odmah je krenula "dijeta", ona doterala liniju (što je manje bitno), postala je živahnija i stolica joj se popravila. Pogreši čovek :) Ali i dalje ima tu "rupu" i večito je gladna, ruši sve pred sobom zarad jedne mrve na podu :)

13 2

Ljubimac

Imam mesanca, tri puta manjeg od labradora - taj ne bi prestao da jede po ceo dan kad bih mu dozvolila. 😀

26 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo