Svi Folksvageni do 2030. i u električnim verzijama

Svi Folksvageni do 2030. i u električnim verzijama Izvor: Reuters/Anindito Mukherjee

Nemački proizvođač automobila Folksvagen saopštio je da će do 2030. godine ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila.

Kompanija koju dve godine potresa skandal sa softverom koji je varao testove izduvnih gasova vozila s dizel motorima, ponudiće električne ili hibridne verzije za svaki model od svojih 12 marki - Audi, Porše, Škoda, Seat i drugi, u šta će investirati 20 milijardi evra, izjavio je direktor Matijas Miler.

"To je naša obaveza da do 2030. godine elektrifikujemo sva naša vozila. Mislim da smo na dobrom putu, na putu napretka", rekao je Miler u izjavi Frans presu uoči otvaranja Sajma automobila u Frankfurtu.

Ali, taj nemački auto-džin ne proizvodi sam baterije za automobile, već će ih naručivati od snabdevača što će ga do 2030. godine koštati čak 50 millijardi evra.

Folksvagen će do 2025. godine ponuditi 80 novih električnih automobila, odnosno 50 sa 100 odsto električnim pogonom, a 30 s kombinovanim, hibridnim.

Ali, VW za sada neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. "Smatram da će još dugo u čitavom svetu motori sa unutrašnjim sagorevanjem koegzistirati sa električnim" rekao je Miler za AFP.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Deja

Ja bih onda trebao da uzmem jos pet dana odmora.Upravo toliko bi mi jos vremena trebalo sa elektro autom da stignem do Peloponeza ili Krf-a na more..hahahaha....za sad "cepaj" benzinca i ne razmisljaj....

3 4

NKG

Ne brini, razmišljaće tvoja deca i unuci.

3 2

Dosta je bilo folova

Nikad više folksvagena. S prevarantima treba zauvjek rasčistiti.

7 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo