Kina ide ka obustavljanju prodaje i benzinaca i dizelaša

Kina ide ka obustavljanju prodaje i benzinaca i dizelaša Izvor: REUTERS/Ilustracija

Kina je objavila da namerava da okonča prodaju i benzinaca i dizel automobila, čime se pridružila Francuskoj i Velikoj Britaniji.

 Ministarstvo industrije Kine radi na rokovima za prestanak proizvodnje i prodaje automobila s tradicionalnim motorima i promovisaće razvoj električne tehnologije, javili su danas kineski državni mediji, navodeći izjavu vladinog zvaničnika.

Za sada nije objavljen rok za potpuni prelazak na novu tehnologiju, ali Peking vrši pritisak na proizvođače automobila da ubrzaju razvoj električnih vozila.

Kina je na prvom mestu u svetu po broju prodatih vozila, zbog čega najavljena promena ima veliki značaj za svetsku auto industriju.

Ona je prošle godine prestigla SAD i postala najveće tržište i električnih automobila.

Kineski komunistički lideri žele tom merom da smanje i sve veće potrebe Kine za uvozom nafte, a električne automobile vide kao industriju u kojoj bi Kina mogla da bude lider.

Francuska i Velika Britanija objavile su u julu da će do 2040. godine prestati sa prodajom benzinaca i dizelaša, u sklopu napora za smanjenje zagađenosti vazduha i emisije ugljenika koja doprinosi globalnom zagrevanju.

Tagovi: peking , automobili

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mikij75

Ne znam samo šta će time postići. Kina je apsolutni svetski rekorder po količini električne energije dobijene iz termoelektrana na ugalj. Oni imaju najveće svetske zalihe uglja i obilato to koriste za proizvodnju električne energije. Kod njih nikne nedeljno po jedna nova termoelektrana. Upravo su kineske termoelektrane glavni uzrok enormnog zagađenja vazduha u Kini i emisije CO2 u svetu. Sada će i automobile uslovno rečeno da voze na ugalj.

5 1

Bagra

Au! Pa od cega ce bacuske da zive,ako naftu nece niko?

9 7

Barak O.

A na šta ćeš sinovac da se greješ...na baterije? Za nauk tebi, nafta ne služi samo za gorivo , već za mnogo drugih stvari (proizvoda). A Rusi imaju i gas... Brini ti svoju brigu , ostavi se Rusa i Amerikanaca, u većem si problemu ti (mi), nego oni.

10 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo