Dodik: Nema razgovora o referendumu bez konsenzusa

Dodik: Nema razgovora o referendumu bez konsenzusa Izvor: N1
(arhiva)

SNSD je ostavio pitanje referenduma o statusu Republike Srpske za kasnije, da se ne bi napravilo podeljeno društvo u RS o tom pitanju, rekao je predsednik Republike Srpske i SNSD Milorad Dodik nakon dvodnevnog savetovanja predstavnika te stranke u Bijeljini.

Pojašnjava da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu RS-a u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za njegovo održavanje.

"Kao odgovorna politička partija, ceneći međunarodne okolnosti i neobezbeđen konsenzus u okviru RS, jer je nemoguće obezbediti konsenzus na bilo kom pitanju sa strankama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati", naveo je Dodik.

SNSD će, kaže, i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati da izgradi konsenzus u RS po tom pitanju. 

Naveo je da je stranka imala obavezu da se na savetovanju osvrne i na odluku Sabora, koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili proceniti uslovi za moguće održavanje referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini.

"Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, Čavić ne želi samostalnost RS-a, ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane", smatra Dodik.

Ponovio je da je programski cilj SNSD-a da se BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum kao i da “BiH kao izvorno dejtonska može da opstane”.

Opozicija u RS: Prevarantska politika i manipulacije

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da danas objavljeno odustajanje predsednika RS Milorada Dodik od refrenduma o samostalnosti RS, govori o Dodikovoj prevarantskoj politici.

Govedarica je ocenio da Dodik "odgovornost za sve te svoje prevare želi da podeli sa opozicijom", te da "gura prevarantsku politiku" u RS, "nemajući nikakav osećaj za narod".

"Da li danas Republika Srpska ili Dodik, kao njen predsednik, imaju podršku velikih sila za to pitanje - Rusije, Srbije, koje su u svakom momentu bile na stanovištu da treba podržati i da podržavaju Dejtonski mirovni sporazum", kazao je predsednik SDS-a za bijeljinsku televiziju BN.

Ocenio je da je "cela Dodikova priča" oo referendumu "prevara", podsetivši da je Narodna skupština RS 2015. godine donela odluku o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, koja nikada nije objavljena u Službenom glasniku, i da je septembra 2016. godine održan referendum o 9. januaru kao Danu RS, čiji rezultat nije ;nikada zvanično objavljen.

"Pošto se približava 2018. godina (izborna godina u BiH), a SNSD-ovi akti su definisali za tu godinu održavanje referenduma, o statusu Republike Srpske u okviru BiH, Dodik je svestan tih svojih manipulacija i sada mora da na]e razloge zašto neće održati najavljeni referendum o nezavisnosti", smatra Govedarica.

On je istakao da "ne postoji taj Srbin koji ne bi želeo da svi Srbi žive u jednoj državi", ali da je tako]e jasno da o tome ne odlučuju oni sami.

Uz ocenu da SDS vodi odgovornu nacionalnu politiku, Govedarica je naveo da to znači i razmatranje posledica koje bi imao referendum o samostalnosti RS.

Po njegovim rečima, svi, uključujući i Dodika, znaju kakve bi mogle da budu katastrofalne posledice po RS ako bi se održao referendum o nezavisnosti.

Predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tako]e je ocenio da bi održavanje referenduma o samostalnosti RS imalo katastrofalne posledice po taj entitet, i da ga zato ta stranka ne podržava.

Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić podsetio je da su visoki američki zvaničnici objavili da od Dodika traže povlačenje Deklaracije SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje referendum o nezavisnosti. Čavić zato smatra da je Dodikovo optuživanje opozicije za odustajanje od referenduma najobičnija manipulacija.

Sabor SNSD je 2015. godine Deklaracijom najavio da bi se 2018. godine mogao održati referendum o samostalnosti RS, zbog čega je došao na udar me]unarodne zajednice.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Dodik ima i rezervnu drzavu i vilu na Dedinju ...

8 0

Milan Danilovic

Ala ovaj mlati,pa pusten je niz vodu,treba neko da mu javi!

10 3

Kalimero

Дали је објављен текст декларације која је сачињена са Вучићем ? Постојала је слична декларација о заштити Српског ... на Космету и видимо како се завршило ! Зашто би они штитили Србе у Републици Српској посебном декларацијом, једино ако Републици Српској не виде још дуго трајање !

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo