Grabar Kitarović: Neprihvatljiv pozdrav "za dom spremni"

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je za N1 da se nada da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić do kraja godine posetiti Zagreb "jer nema vremena za čekanje". Grabar Kitarović je istakla i da ostaje pri svom, ranije izrečenom stavu da je pozdrav "Za dom spremni" kompromitovan i kao takav neprihvatljiv.

Izvor: N1

Srbija i Hrvatska nemaju vremena za čekanje, pa Aleksandar Vučić do kraja godine treba da poseti Zagreb, izjavila je za N1 predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

"Želimo da to bude supstantivna poseta u kojoj će se poslati snažne poruke o tome da kao dve države konačno pristupamo rešavanju otvorenih pitanja koja već godinama stoje i koja se već godinama ne rešavaju, od pitanja nestalih, pitanja univerzalne jurisdikcije i nestalih", rekla je Grabar Kitarović.

A dok se dva kabineta pripremaju za posetu, Grabar Kitarović otkriva da se već mesecima priprema i njena poseta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

"Moramo razgovarati i o Jugoistoku Evrope jer je Rusija tu važna i privredno i kroz političke veze pojedinih stranaka i političara na području Jugoistoka Evrope. Jedno od pitanja o kojima ću razgovarati sa predsednikom Putinom jeste upravo rusko srpska vojna saradnja", istakla je hrvatska predsednica.

Na konstataciju da se većina istoričara slaže da se pozdrav "Za dom spremni" vezuje za ustaški režim, Grabar Kitarović kaže da ne bi ulazila u rasprave istoričara i dodaje da je na stručnjacima i pravnicima da procene kakva će biti praksa i kako će se dalje postupiti prema simbolima totalitarnih režima.

"To je rečenica koju sam ja izrekla i ranije, u 11. mesecu prošle godine i niko me tada nije kritikovao. U javnosti postoje različita mišljenja i postoje različita mišljenja istoričara. Međutim moj naglasak je bio na ovo drugom delu - da je pozdrav kompromitovan i kao takav neprihvatljiv", rekla je ona.

"Ono što je bitno je da kroz svu ovu raspravu, koliko god ona mučna bila, mi i u 2017. raspravimo o nečemu što je obeležilo Drugi svetski rat. Još nismo završili te bitke. Ipak je ta mučna rasprava dovela do toga da je većina danas počela govoriti da je dosta povijesnih rasprava, da to prepustimo stručnjacima. Čujemo to iz opozicije iz HSS-a, SDP-a, HDZ-a, svi se slažemo da se treba usredsrediti na sadašnjost i gledati u budućnost".

Šta mislite koji je razlog tako duboke ideološke podeljenosti?

"Bila sam zaista neugodno iznenađena 2014. godine kad sam se vratila ovde u kampanju ideološkom obojenošću rasprava u Hrvatskoj, pogotovo nakon odlaska 2008. godine, u periodu pre toga od 2004. do 2007, 2008. bila sam ministarka u Vladi i ne sećam se da me tada iko pitao šta mislim o pozdravu 'Za dom spremni'. Razgovarali smo o drugim pitanjima, o pitanjima od životne važnosti, pitanjima o ulasku u EU i NATO i slično. Mislim da je u međuvremenu na političkoj sceni došlo do te polarizacije, jer se pojavio određeni broj političara koji je politiku počeo krivo da definiše - politika jednako ideologija, i to kriva ideologija. Ideološki se danas konzervativne i liberalne stranke u Evropi i drugde razlikuju uglavnom po socijalnim pitanjima i podelama. Kod nas se to počelo prenositi, ne nužno po stranačkim crtama nego uopšte podele u društvu, u odnosu na totalitarne režime, na petokraku, na Josipa Broza, i na pozdrav 'Za dom spremni' i na sve ostalo".

Kako ste zadovoljni rešenjem koje je postignuto oko ploče u Jasenovcu koja je premeštena u Novsku?

"Moj je utisak da niko u zbiru nije zadovoljan, smirili smo strasti i to je dobro, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti, nadam se da će se nastaviti u okviru Veća za suočavanje s prošlošću i da će oni izaći s preporukama koje će postići što je moguće širi konsenzus u hrvatskom društvu. Znam da je nemoguće postići neko jednostarno mišljenje. Proučavala sam praksu drugih država kada je reč o simbolima totalitarnih režima i praksa je vrlo različita - od država, neću ih sada imenovati, koje zabranjuju simbole, ali dopuštaju okupljanja pronacističkih i neofašističkih stranaka, računajući na to da nisu pretnja demokratiji, preko država koje te simbole dopuštaju, ali se koriste samo kao suveniri, pa do država koje apsolutno štite slobodu govora pa tako ne sankcionišu ni govor mržnje. Mi u Hrvatskoj treba da nađemo model koji najbolje odgovara našem društvu jer su podele najgore od svega, u njima se iscrpljujemo, gubimo iz vida sve ono što je bitno danas, a to je životni standard naših građana. Ja u pravilu nisam za zabrane. Ja sam u svoje dve i po godine mandata doživela svašta, svakakve povike, ali mislim da mi kao političari moramo biti spremni na to da građani imaju pravo izražavati svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo i kroz poklike koji nam ne odgovaraju i koji nas vređaju lično, no ja sam apsolutno protiv bilo kakvog verbalnog delikta, ali treba naći onu finu granicu gde počinje govor mržnje koji stvara trendove u društvu koje treba zaustaviti", kaže predsednica Hrvatske.

Opširnije čitajte na hr.n1info.com.

Izvor: N1

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

hiperbola

poseta zagrebu je zato što srbija ima obavezu dobrih odnosa sa susedima za ulazak u EU. Eto zašto Vučić mora da se šlihta hrvatima a i drugima.

1 2

zz

Odusevice se Cokolinda, kad joj Acika na sto baci I pokaze koliki mu je BDP.

5 0

T.REX

Hrvatski grb nema veze sa NDH.

3 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo