Izetbegović i Erdogan pričali o autoputu Sarajevo-Beograd

Izetbegović i Erdogan pričali o autoputu Sarajevo-Beograd Izvor: Anadolija
(arhiva)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se s predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na marginama prvog samita Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji, koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Izetbegović i Erdogan su veoma konkretno razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

Predsednik Turske je potvrdio spremnost te zemlje da učestvuje u realizaciji ovog projekta, čim se utvrdi trasa autoputa.

Izetbegović i Erdogan su razgovarali o situaciji u BiH i regionu, kao i o situaciji u islamskom svetu. Razgovarano je o dešavanjima u Mjanmaru i stradanju naroda Rohindža. Zajednički je data podrška Rohindžama i osuđen zločin koji se čini nad ovim narodom, saopšteno je iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović i Erdogan su veoma konkretno razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd. Predsednik Erdogan potvrdio je spremnost Turske da aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekata, čim se utvrdi trasa autoputa.

Izetbegović je upoznao Erdogana s dosadašnjim napretkom BiH na ispunjavanju uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO. Predsednik Turske iskazao je punu podršku putu BiH prema evroatlanskim integracijama. Potvrdio je da će Turska nastaviti snažno da se zalaže da MAP bude aktiviran što pre.

Izetbegović je pozvao Erdogana da poseti BiH, a njegov poziv je prihvaćen. Tokom samita u Astani, Izetbegović će imati još niz bilateralnih susreta s predsednicima država članica Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji. Inače, ovo je prvi put da organizuju samit posvećen razvoju nauke i tehnologije u islamskom svetu.

OIC okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih nacija čini najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svetu. BiH ima status države posmatrača.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

E sad da dođe Marko Kraljević pa im preore drumove :)

3 2

Vule

Svima treba lova.

2 2

Enes NP

Auto-put je u intersu Bosnjaka i povezivanja Sarajeva sa auto putem preko Beograda. Turska vlada aktivno investira i pomaze izgradnju infrastrukture tamo gde zive Bosnjaci. U Novom Pazaru, Turci su sagradili modernu sportsku salu, nekoliko mostova, obnavljaju skole i puteve, obdanista..

10 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo