Grabar Kitarović: Mađarska me neprijatno iznenadila

Grabar Kitarović: Mađarska me neprijatno iznenadila Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je odluka Mađarske da blokira ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) neprijatno iznenadila i rekla da treba da "kao dve zrele države pristupe rešavanju bilateralnih problema".

Mađarska neće podržati hrvatski zahtev za članstvo u OECD zbog odnosa prema MOL-u i njenom šefu Zoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova u petak.

''Neprijatno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Janošom Aderom. Postaviću to pitanje na sto da malo dublje to raspravimo. Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rešivi kao INA MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rešavanju svega toga'', rekla je Grabar Kitarović za televiziju N1.

U saopštenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsednika uprave MOL-a Zolta Hernadija glavni razlozi povlačenju podrške.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojem se zbog toga sudi, podmitio sa 10 miliona evra prilikom prodaje udela INA-e.

Mađarska najava da uskrati podršku hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u usledila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi da sprovede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

''Ne mislim da bi ova arbitraža trebalo da određuje slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Šengena", rekla je hrvatska predsednica.

Ocenila je da su "odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestano govori".

Grabar Kitarović je istakla da "više od milion Slovenaca posećuje hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti" i dodala da je "Isto i s Mađarima''.

Izvor: N1

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

100

Kakve veze ima da li neko posecuje obalu, sa politikom te zemlje koja je sa svima u sukobu?

11 2

Pera

Ona kao i Sojic. Iznenadjen i uvredjen.

13 2

ANTE BAN

VELIKI MINUS za našu predsjednicu! Jer- dobrog političara- NIŠTA ne treba i ne smije iznenaditi! Ona ima na raspolaganju obavještajne službe, diplomate, savjetnike, ministarstva sa kojima komunicira, itd.! Janeze bismo lako riješili, ali- dvojicu već teže, po noj narodnoj; "Dva loša ubiše Miloša!" Žalosti me činjenica da naša vlada još više nego Kolinda, gubi dragocjeno vrijeme i energiju na nakakovim spomen-pločama,na prošlosti, umjesto da se bavi budućnošću! Da nam nije Jadrana i turizma, bili bismo na razini Srbije!

18 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo