Crna Gora plaća 1,35 miliona evra žrtvama ratnih zločina

Crna Gora plaća 1,35 miliona evra žrtvama ratnih zločina Izvor: N1

Crna Gora će platiti oko 1,35 miliona evra u ime ratne odštete žrtvama ratnih zločina počinjenih na njenoj teritoriji devedesetih godina, kako bi zadovoljila pristupne uslove Evropske unije po pitanju pravde.

Kako prenosi "Balkan insajt", suma će biti uvećana za još 128.530 evra, ukoliko se osam slučajeva koju su trenutno pred sudovima, zaključe do kraja godine. Kako se navodi u izveštaju odšteta je već odobrena za 145 slučajeva koji su se našli pred crnogorskim sudovima poslednjih nekoliko godina.

Zahtevi za odštetu podneti su u nekoliko gradova Crne Gore, zbog mučenja i ubijanja muslimanskih i hrvatskih civila početkom devedesetih. Za sve ove slučajeve, osim u četiri, optuženi su proglašeni da nisu krivi i sud ih je oslobodio.

Četvorica koja su proglašeni krivima dobili su ukupno 12 godina zatvora zbog maltretiranja hrvatskih zatvorenika u Morinju, kod Kotora.

U slučaju "Morinj", odštetu je tražilo 250 bivših zatvorenika iz Hrvatske, kojima će biti plaćeno skoro milion evra.

Advokat Velija Murić koji je predstavljao većinu porodica žrtava u slučaju deportacije muslimana, kao i u slučajevima Bukovica i Kaluđerski Laz, rekao je da novčane nadoknade ne mogu da zamene zatvorske kazne za koje crnogorske vlasti nisu učinile dovoljno da bi bile izrečene, prenosi "Balkan insajt”.

Vlada Crne Gore potpisala je 2008. godine sudsku nagodbu sa porodicama Bošnjaka koji su bili deportovani i ubijeni 1992. godine. Žrtve i njihovi rođaci, njih 247, dobili su ukupno oko pet miliona dolara odštete.

Crna Gora je 2010. godine počela da plaća deo odštete za navodne zločine rezervista Jugoslovenske armije građanima Hrvatske tokom napada na Dubrovnik 1991. godine. Samo u jednom slučaju Crna Gora je platila 30.000 evra kao odštetu čoveku iz Dubrovnika, za čamac koji mu je ukraden 1991. godine.

Crna Gora je često kritikovana na Zapadu da se ne zalaže dovoljno da reši pitanje ratnih zločina, iako je tužilaštvo reklo da je pokrenulo više istraga 2016. godine. Poslednji godišnji izveštaj EU objavljen u novembru, naveo je da Crna Gora i dalje sporo napreduje, kao i da tužilaštvo mora da pokaže aktivniji pristup.

Primećene su pravne greške u sudskim odlukama i primeni internacionalnog humanitarnog prava. Uprkos pojedinim pozitivnim momentima, Crna Gora mora bolje - navodi se u izveštaju.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Ko kaze da je zlocin individualan?Isplata je i znak priznavanja ! Znaci i Srbiji sleduje, samo vise!

2 0

ANTE BAN

KaD ĆE TO NAPRAVITI DRŽAVA SRBIJA, OBZIROM NA BROJNE KONCENTRACIJSKE LOGORE U 90-TIMA?

11 1

Александар Џунић

Кад и ако нас издајници Србије буду увели у ЕУ, која ладно толерише усташлук у својим границама, тада ће и Србија морати да се наплаћа казни. Иначе очигледан апсурд - Амерички ма**јаш и миљеник Мило је и тада био на власти, због којих тренутно треба да се исплате одштете. Како је могуће да га је Хаг заобишао? Драго ми је, што је најмлађа чланица НАТО-а, већ почела да куса чорбуљак, који јој је замешан, а биће све горче и горче.

0 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo