Zdravstvene ustanove neobaveštene o besplatnim pregledima

Visok krvni pritisak muči svakog drugog stanovnika Srbije, dok problem sa hipertenzijom sve više imaju i mladi. To su neki od razgloga zbog kojih Ministarstvo zdravlja pokreće projekat besplatnih pregleda za sve građane svake treće nedelje u mesecu. Akcija počinje 17. septembra, ali izgleda da u organizaciji nešto baš i ne štima.

Izvor: N1

Hoćemo time da na vreme, što ranije otkrijemo, da ukažemo ljudima da imaju problem, da krenu sa lečenjem, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavljujući besplatne preglede jednom mesečno u svim srpskim bolnicama, ali i kliničkim centarima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

U njima bi već 17. septembra od 8 do 16 časova trebalo da pacijente čekaju lekari. Samo što oni o toj obavezi, po svoj prilici, ne znaju ništa. Nasumično smo pozvali nekoliko bolnica po Srbiji i zatekli ih u čudu.

Zdravstvena ustanova #1

Operater: Pa to morate videti sa vašim lekarom. Ja o tome stvarno ne znam ništa, niti mi imamo neku informaciju o tome.

Zdravstvena ustanova #2

Operater: Ja stvarno ne znam o čemu pričate. Jeste vi to gledali televiziju ili novine ili šta?

N1: Televiziju. RTS.

Operater: Pitajte RTS tamo, oni će vam reći, ja stvarno ne znam.

N1: Ali rečeno je…

Operater: Ko vam je rekao?

N1: Ministar je rekao na televiziji…

Operater: Pa pitajte ministra, što pitate mene, ja stvarno ne znam gde je rekao.

Zdravstvena ustanova #3

Operaterka: Samo budite na vezi. Preventivni pregledi što je rekao ministar za 17. Gde treba da se dođe?

Zdravstvana ustanova #4

Operaterka: To ne bih zanala da vam kažem, još niko nama ništa nije rekao, ali videćemo da se raspitamo, pa će... od ponedeljka zovite da vidite.

Dakle, ne zna se ni na kom odeljenju, niti koji lekari će lečiti. A o preventivnim pregledima nije bilo moguće raspitati se ni kod onog ko ih je najavio. Iako je potvrdio učešće, ministar se na konferenciji o razvoju zdravstva u Srbiji nije pojavio, pa je akciju ministarstva pokušao da objasni jedan od državnih sekretara.

To je bez knjižica. To direktori se približavaju građanima, da građani mogu da dođu, mere pritisak, pregledaju se, porazgovaraju sa menadžmentom, da vide da oni nisu nedodirljivi za građane, jer oni su u ime građana tu gde jesu, rekao je o najavljenoj akciji Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Iako je akcija najavljena kao besplatna u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje podsećaju da ništa nije džabe. Vanredni pregledi, naime, donose vanredne troškove.

Rad lekara, sanitetski, potrošni, medicinski materijal. Tako da će faktura verovatno biti ispostavljena nadležnom, resornom ministarstvu, objašnjava Verica Lazić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Tačnije, zdravstvene ustanove će za dopunski rad i preglede onih bez knjižice tražiti novac od Fonda, koji će isti naplatiti kod ministarstva. Pa će na kraju krajeva, "besplatne" preglede platiti zapravo sami građani - kroz budžet.

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tombа

Читајући овај текст на крају је новинар констатовао да ће преглед бити наплаћен из буџета тј.од грађана?Па се питам,да ли он као новинар ради нешто бесплатно и да ли неко у свету ради нешто за џабе?Толико о добронамерном новинару и његовом чланку.

4 4

Razmislite malo

Ma novinar je kriv za sve.

5 2

Jaca

Pa zdravstvo je i tako dzabe! Koga vi folirate? Svako ko ima drzavljanstvo moze i mora da ima i zdravstvenu knjizicu! Ukinuli ste razne preglede koji su se nekad, kad smo bili ozbiljnija zamlja radili rutinski ,svake godine, a sad ne znam cime se sve ne hvalite! A nacija nam je tako bolesna, kako mentalno tako i organski . I kao vi brinete! A narocito ministar brine. Izbori su blizu?

24 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo