Besplatno korišćenje sala i bazena za osobe sa autizmom

Besplatno korišćenje sala i bazena za osobe sa autizmom Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Osobe sa autizmom uskoro će moći besplatno da koriste sale za fizičko i bazene u školama i sportsko-rekreativnim centrima uz prisustvo stručnjaka, ali i da borave na Zlatiboru, dogovoreno je danas na sastanku resornih ministara i predstavnika osoba sa autizmom kojih u Srbiji ima više od 3.000.

"Ministarstvo prosvete obezbedilo je za Udruženja sa autizmom besplatne termine u školama koje imaju fiskulturne sale i bazene, ministarstvo omladine i sporta prostore u sportsko-rekreativnim centrima u Beogradu i van njega, a ministarstvo za rad stručnjake - defektologe, terapeute i trenere", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar posle sastanka posvećenom unapređivanju kvaliteta života osoba sa autizmom kome su prisustvovali i ministri Mladen Šarčević, Vanja Udovičić, gradonačelnik Siniša Mali i predstavnici Ministarstva rada.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je grad obezbedio i predah za roditelje dece sa autizmom, tako što će njihovoj deci organizovati boravak u dnevnim centrima, ali i produžene vikende na Zlatiboru.

On dodaje da se radi i na tome da se starosna granica od 26 godina obriše kako bi autistične osobe svih uzrasta imale priliku da koriste nove pogodnosti.

Predsednica Udruženja Autizam Srbije Vesna Petrović izrazila je zadovoljstvo sastankom jer su na njemu utvrđene aktivnosti koje odmah mogu poboljšati živote osoba sa autizmom i njihovih roditelja, ali i one za koje je potrebno vreme.

Izvor: Tanjug

"Verujem da će ove mere pomoći i da senzibilišemo sredinu da nam pomogne kada je u mogućnosti", rekla je Petrovićva, koja je navela da udurženja imaju podatke o oko 3.000 osoba sa autizmom, ali da to nije ni približan broj.

Upozorila je i na činjenicu da je grupa odraslih sa autizmom u Srbiji nevidljiva, te da je neophodno raditi na ranoj dijagnostici autizma ali na prevenciji.

Prema rečima Petrovićeve, na sastanku je dogovoreno i da se radi na proširenju liste zanimanja za koje autistična deca mogu da se obrazuju jer sada postoji samo mogućnost da budu knjigovesci.

Osobe sa autizmom će, kako je najavljeno, na ovaj način dobiti mogućnost da minimum dva puta nedeljno uz adekvatnu stručnu pomoć imaju fizičke aktivnosti, rekao je Lončar. Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da ministarstvo osobama sa autizmom na raspolaganje stavlja i studentska odmarališta - u prvoj fazi na Zlatiboru, a kasnije i na Avali i Paliću.

Udovićić je rekao da dogovor podrazumeva da će deci sa autizmom biti na raspolaganju i stručnjaci sportske medicine, kao i da će udruženja moći da konkurišu za određena sredstva.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neško

A to što su dete sa autizmom izbacili iz udruženja jer je otac deteta pitao gde su pare za asistente, to ni jedan medij ne zanima, samo hvalisanja i promocija bahatih predsednica

3 0

St

kada ce autisticne osobe dobiti pravo na besplatnog pratioca u gradskom prevozu? Ili jos bolje, kada ce nezaposleni dobiti pravo na besplatan prevoz, kao recimo u Zagrebu, s kojim volite da se poredite...

3 0

raikkonenka

a koriscenje placene avionske karte?

28 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo