Izmišljeni "ratni fotograf", prodavao snimke kolega

Izmišljeni "ratni fotograf", prodavao snimke kolega Izvor: Pixabay.com

Predstavljajući se kao 32-godišnji Brazilac Eduardo Martins, lažni ratni fotograf prodavao je fotografije svojih “kolega” reportera medijima širom sveta. Novinari BBC-ja u Brazilu nedavno su ga raskrinkali.

Martins je navodio da je kao fotoreporter UN radio u brojnim ratnim zonama u svetu, a fotografije je prodavao uglednim medijima poput Vol strit džurnala, Vajsa, Getija i BBC-ja u Brazilu.

U pauzama između putovanja u Mosul u Iraku, Rake u Siriji, grada pod kontrolom Islamske države, i pojasa Gaze, fiktivni Eduardo Martins je uživao u surfovanju. Na Instagramu je imao oko 125.000 pratilaca.

Sve se to srušilo kada su novinari brazilskog odeljenja BBC sprovodeći istraživanje utvrdili da je Martins potpuno izmišljeni lik koji postoji samo na društvenim mrežama.

Utvrđeno je kako je godinama prodavao fotografije drugih profesionalnih fotoreportera koji su zaista rizikovali svoje živote u ratnim zonama da bi napravili te snimke, piše BBC.

Osoba koja se predstavljala kao Eduardo Martens prevarila je urednike u brojnim medijima tako što je na fotografije unosila sitne izmene ili ih je rotirala – kako ih softveri za skeniranje fotografija ne bi prepoznali kao plagijate.

Kako je rastao broj klijenata Martinsa, lakše mu je bilo da prodaje fotografije. Jačao je imidž svog izmišljenog lika dajući intervjue raznim medijima.

Veliki broj fotografija ukraden je američkom fotografu Danijelu Si Britu. Kao profilne slike koristio je fotografije britanskog surfera Maksa Hepvort-Pouvija, čiji lik je „fotošopirao“ u ratne zone.

Surfer nije imao predstavu da se njegov lik koristi u prevari, a kada je za to saznao bio je šokiran. „Kada radim, putujem zbog sufra u oblasti daleko od ratnih zona. Ne sviđa mi se ideja stvaranja aure glamura oko zemlje zahvaćene ratom“, kazao je Maks Hepvort-Pouvi.

Prve sumnje u vezi sa Martinsom iznela je brazilska novinarka BBC-ja Nataša Ribeiro, koja prati Bliski istok. Bilo joj je čudno što niti ona niti bilo ko od njenih kolega nikada nije sreo Matrinsa lično.

Zbog toga je počela da istražuje, a ubrzo je otkrila da ni UN za koje je tvrdio da radi, niti bilo koja od agencija koje su kupovale njegove slike, nisu nikada videla tog „fotografa“ uživo.

Iako je prevara razotkrivena, pravi identitet prevaranta i dalje je misterija.

Verovatno zbog sumnji koje su počele da se pojavljuju u vezi sa njim, Martins je na zahtev brazilskog fotografa Koste Nete krajem avgusta da učestvuje u zajedničkoj izložbi odgovorio: „Odlučio sam da putujem svetom u kombiju. Neću biti dostupan jer neću koristiti Internet i telefon, a obrisao sam i svoj Instagram nalog. Želim da budem sam. Čujemo se kad se vratim“.

Otvorena je istraga o ovom slučaju.Tagovi: Brazil , fotograf , Prevara

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dr Vlada

On prodavao slike amater! Kod nas oma firmu otvore na kvarno sa tuđom LK

11 0

Superhik

Press dezerter!

7 0

???

Andrej jel si to ti?

34 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo