Orban: Mađarska neće postati zemlja imigracije

Orban: Mađarska neće postati zemlja imigracije Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je "nasilje" mehanizma obaveznih kvota za prijem izbeglica koji je usvojila Evropska unija i rekao da Mađarska neće postati "zemlja imigracije".

Odgovarajući na pismo predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u kom je navedeno da "solidarnost nije stavka na meniju", Orban je naveo da je "šokiran i zbunjen" zbog takve izjave.

"Interpretacija principa solidarnosti iz vašeg pisma u suštini znači pratvaranje Mađarske u zemlju imigracije protivno volji mađarskog naroda", naveo je Orban u pismu objavljenom na sajtu mađarske vlade.

Orban je poručio da "za njega to nije solidarnost nego nasilje" i dodao da za razliku od nekih drugih zemalja EU Mađarska nema "kolonijalnu prošlost".

"Te velike države članice EU su postale zemlje imigracije zbog obaveza koje proističu iz njihovog kolonijalnog nasleđa. Mađarska ne želi da postane zemlja imigracije i ne može prihvatiti da joj se to nameće", rekao je mađarski premijer.

Mađarska vlada je u sredu osudila kao "neodgovornu" odluku Evropskog suda pravde koji je odbacio žalbe Slovačke i Mađarske na mehanizam kvota za prijem izbeglica i najvljen je nastavak "bitke" protiv kvota.

Komentara 41

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

NKG

Bili njega uvo za imigrante, nego mu je ovo dobra tema za političku promociju. On sam je Mađarsku pretvorio u emigrantsku zemlju, stotine hiljada ljudi je napustilo Mađarsku otkako je on na vlasti.

1 5

István

@ Hvala na Vašim komentarima I razumevanju.

3 2

gordana

Imigraciona politika EU, nije stvar o b i c ne humanosti! Mislim da je EU, što s e tice izbeglica -bila prinudjena na odredjene pritiske sa "strane"! .Licno neverujem da je to politika koju je z a c r t a l a EU, vec je neko drugi pritiska, a ona sluša. Stav Orbana mi s e ne dopaada, ali je izvesno da ce taj stav povuci ceo lanac istih-slicnih reakcija drugih u EU. SAMO ONDA MOZE DA BUDE JAKO KASNO!"

2 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo