Plenković: Neprihvatljiv mi je pozdrav "za dom spremni"

Plenković: Neprihvatljiv mi je pozdrav "za dom spremni" Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da mu je neprihvatljiv pozdrav "Za dom spremni".

"Za mene taj pozdrav ima predominantno konotaciju vezanu uz ustaški režim i neprihvatljiv mi je", rekao je Plenković.

Povodom današnjeg premeštanja spomen obeležja za 11 pripadnika hrvatskih snaga sa uklesanim pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca u Novsku, Plenković je rekao da je taj slučaj rešen dijalogom sa udruženjem koje je postavilo spornu ploču. 

"Time smo rešili prvu fazu ove teme. Druga, važnija faza, jeste jasno zakonsko regulisanje korišćenja simbola totalitarnih sistema", dodao je Plenković. 

Premijer je naglasio da će to zakonsko rešenje predložiti Vlada i da će se na taj način rešiti i pitanje pozdrava "Za dom spremni" kao i ostalih znakova totalitarnih režima da se "te teme ne bi zloupotrebljavale i vraćale Hrvatsku unazad". On je apelovao na Komisiju za suočavanje s prošlošću da intenzivira svoj rad kako bi do proleća moglo da bude predloženo zakonsko rešenje. 

Plenković je odbacio tumačenje predstavnika Udruženja hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koji su na konferenciji za novinare rekli da su dobili rešenje kojim se legalizuje korišćenje ustaškog pozdrava u njihovom grbu. 

Premijer je rekao da je reč samo "o tehničkom usklađivanju statuta udruženja s novim zakonom o udruženjima" i da ne treba da bude "nikakvog trijumfalizma koji se video u pojedinim izjavama predstavnika HOS-a". 

U Novskoj je poslepodne postavljena spomen ploča za 11 pripadnika hrvatskih snaga na kojoj je i ustaški pozdrav "Za dom spremni", koja je ranije skinuta sa zgrade dečjeg vrtića u Jasenovcu.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

vl

I meni je neprihvatljiv, kao uostalom sve vezano uz NDH. Ali, meni ovo izgleda kao da se traži i radi na tome – da se sve one koji imaju u srcu (i na svim drugim mjestima) NDH-folklor – zaštiti prije nego se donese zakon o zabrani istog.

13 0

Opa

Nesto novo i od komsija.Skinuli tablu u jasenovcu sada i ovo.Boga mi mozda i ima nade da bar budemo iskreno ljudi jedni prema drugima za pocetak.

18 7

Levica

Hrabro od Andreja!Kolinda podilazi nacionalistima.

66 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo