Iz Jasenovca uklonjena tabla "za dom spremni"

Tabla Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kojoj je pisalo "za dom spremni" skinuta je u Jasenovcu. Tabla, međutim, nije daleko otišla, pošto je postavljena na području Novske.

Kako se vidi na fotografijama, objavljenim na društvenim mrežama, tablu su uklonili radnici komunalnog preduzeća iz Novske.

Sporna spomen ploča za 11 pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga postavljena je na mestu gde se nalazi spomen-obeležje za poginule na području Novske.

Predsednik Saveza udruženja HOS Borislav Barišić rekao je da je dogovor o premeštanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv predlog vlade da se sa spomen ploče ukloni pozdrav "Za dom spremni" koji je deo zvaničnog grba HOS-a.

Friščić je zahvalio institucijama na pronalaženju kompromisnog rešenja i naglasio je da hrvatske dobrovljce ne treba vezivati ni za jednu političku stranku niti ideologiju.

"Ploča je postavljena u Jasenovcu u skladu sa svim zakonskim propisima u saradnji s porodicama poginulih braniteljima. Domovinski rat jedini je pokret kojem su pripadali. Branili su zemlju bez ideologije", rekao je Friščić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, dogovor o premeštanju spomen ploče primer je kako se kroz dijalog može doći do kompromisa i rešenja kojim se izbegava vređanje žrtava logora Jaesnovac, a istovremeno štiti intigritet hrvatskih ratnih veterana.

Izvor: N1

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

ustastvo i fasizam su teske boljke ...

50 4

Dart

Bravo

14 10

boky

zaista strasno ustasija se premestila 8 kilometara iz jasenovca u novsku. ante pavelic da ustane nista ne bi menjao u vlasti hrvatske sve su to njegovi kadrovi

258 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo