NVO o promeni Ustava: Nemamo s kim da diskutujemo

Do koje faze je stigao proces promena Ustava koje se tiču pravosuđa? Nije odmakao dalje od početka, tvrde nevladine organizacije koje učestvuju u tom postupku. Sa druge strane, ministarstvo pita - čemu žurba pre nego što svi daju svoje predloge?

Izvor: N1

Debata jedne strane - tako nevladine organizacije vide dosadašnje sastanke i okrugle stolove sa predstavnicima ministarstva pravde. Svoje predloge izmene Ustava su izneli i, kažu, to je sve.

"Sedimo za stolom gde su samo naši dokumenti i nema dokumenata druge strane. Mislimo da je ovde ipak nekako namera da se izbegne javna rasprava, da se ovaj period koji je protekao proglasi javnom raspravom, a da zatim na stolu imamo nešto što niko nije video”, smatra Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Jer to ne bi bio prvi put - podsećaju da se tako došlo i do Ustava 2006. godine.

"Ja mislim, i to je osnovni naš problem, da će se jedan veoma važan akt kakav je Ustav, koji bi trebalo da važi dosta dugo, a ne da se menja svakih 10 godina, da će se on doneti po nekoj hitnoj proceduri, kako se uostalom i usvajaju zakoni u ovoj skupštini", kaže Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

U ministarstvu pravde za N1 kažu da žurbe nema, ali da još nema ni nacrta. Podsećaju da će u septembru nastaviti sa organizovanje okruglih stolova.

"Umesto komunikacije preko sredstava javnog informisanja, Ministarstvo pravde poziva organizacije civilnog društva da uzmu aktivno učešće u debati koja je u toku. Ministarstvo pravde ne razume pritiske da se ishitreno izlazi sa tekstom izmena Ustava, pre nego što se svima pruži šansa da daju svoje predloge", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Za promenu Ustava je najvažnije većina u skupštini i politička volja, smatra profesor Pravnog fakulteta Vladan Petrov.

"Nikakva brzina u promeni Ustava nije nešto što je dobro. Na putu evropskih integracija mi moramo dobiti jedan tekst koji će biti kvalitetniji garant vladavine prava. Da li će on biti dobijen u 2017, 2018. ili 2023. sa stanovišta interesa Srbije je manje važno", rekao je profesor Ustavnog prava Vladan Petrov.

Vremena, doduše, ima - ali je Vlada u okviru pregovora sa Evropskom unijom davno obećala da će izmene koje se tiču pravosuđa biti usvojene do kraja 2017. godine, što je za samo četiri meseca.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sibicarenje

Opet sibicarenje, zamajavanje, muljanje.

3 0

Pravni faks

Prvo diplome Pravnog fakulteta na sunce, da vidimo godine studiranja i prosek, pa onda moze diskusija. Srbija je do ovde dosla i zbog amaterizma.

4 0

Tarabicka

Vi probajte da tvitujete, pa ce vam onda na Pinku ili Hepiju odgovoriti PreCednik, on tako vodi dijalog!

13 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo