Geomagnetska oluja u Srbiji, moguć uticaj na elektro-mrežu

Geomagnetska oluja u Srbiji, moguć uticaj na elektro-mrežu Izvor: Pixabay
Ilustracija

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje, može danas i sutra dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu "satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju", naveo je RGZ.

RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u Geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da "geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika".

"Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova...", dodao je RGZ.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka (GCK), u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

Meteorolog Vladimir Đurđević za N1 kaže da građani neće primetiti veće posledice, osim što će im možda zbog geomagnetske oluje zakrčati radio.

Izvor: N1info

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Estradni meteorolog

A da li klimatske promene uticu na putanju tropskih ciklona?

0 0

crni domino

Ovi nasi rašljari misle da ce geomagnetske oluje da naškode samo elektro energetici Srbije!? Koja glupost!... Treba da promene rašlje, jer ako bi silina oluje bila tolika da nanese stetu elektro centralama , onda bi sva elektronika i sateliti koje bi zahvatila oluja bili sprženi!!!

1 0

Laka

Šta, samo nas pogodila svemirska oluja ??! Pa da, mi smo vanzemaljci, kud to da zaboravim!

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo