Nisan predstavio novi električni automobil

Nisan predstavio novi električni automobil Izvor: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Japanski gigant Nisan predstavio je novi električni automobil sa širim spektrom mogućnosti i poluautonomnim funkcijama vožnje.

Druga generacija Nisanovog modela "Leaf" između punjenja ima domet od 400 kilometara, što je znatno poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju čiji je domet bio 250 km.

Takođe se može pohvaliti poluautonomnim mogućnostima vožnje, poput automatskog održavanja vozila u jednoj traci ili samostalnog parkiranja.

Suočeni sa strožim globalnim ekološkim pravilima, proizvođači automobila ulažu velike sume novca u sektor električnih vozila, čime se stvara jaka konkurencija.

Kompanija Nisan bila je inovator u ovom sektoru pre sedam godina kada je na tržište izašao prvi model Leaf, prodat u 280.000 primeraka, ali je od tada morala da se takmiči sa konkurentima – kompanijama Dženeral Motors i Tesla.

"Drugi Leaf biće jedan od naših najvažnijih proizvoda", izjavio je Hiroto Saikava, direktor kompanije Nisan, a prenosi AFP.

Saikava je opravdavao mogućnosti vozila, koje su ostale ispod očekivanja i slabije su od Teslinog modela 3.

"Mogućnosti su više nego dovoljne za Japan i većinu evropskih zemalja“", rekao je.

Nisan se nada dupliranju ili čak trostrukom povećanju prošlogodišnje prodaje, koja je bila 48.000 vozila.

"Očekujem veću prodaju ovog modela "Leaf". Međutim, Nisan ima jaku konkurenciju, jer su na tržištu slični novi modeli“, kaže Saikava.

Novi model "Leaf" biće u prodaji sledećeg meseca u Japanu, dok će u Kanadi i SAD biti dostupan već u januaru sledeće godine, a najavljena cena je oko 29.000 dolara.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gotlib43

Pametne drzave se priptemaju za period nestanka nafte.Sunceva energija je neuscrpna anafta je uz ovoliku potrosnju skoro na izdisaju.Bice je doboljno samo za hemisku industriju ane i za gorivoelektrika je buducnost.

6 0

Shulc

Skupo

6 4

Omilose

Konacno je krenula masovna proizvodnja elektricnih automobila. Sad samo jos da cena padne... Narocito cena baterija. Za sada su preskupi a i sama voznja je jako skupa zbog ogranicenog broja punjenja baterija. Recimo za elekticni bicikl je baterija oko 200-300 e Zivotni vek joj je mozda 200-300 punjenja. 1 punjenje 1 e. Sa 1 punjenjem prelazi 50tak km. 50 km 1 e znsci na 100 km cena voznje je oko 2 e sto nije lose ali svakako nije dzabe kako cesto ljudi racunaju cenu potrosenje struje za punjenje baterija kao cenu voznje :-)

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo