Organizatori Prajda: 2.000 učesnika i manje policije

Organizatori Prajda: 2.000 učesnika i manje policije Izvor: Shutterstock

Organizatori beogradske Nedelje ponosa najavili su da će ovogodišnja Parada ponosa imati više od 2.000 učesnika i izrazili nadu da će proteći uz prisustvo manjeg broja policajaca nego prošle godine.

Marko Mihailović iz Organizacionog odbora "Beograd Prajda 2017" rekao je da prve informacije govore da će broj policajaca na Paradi ponosa, koja je zakazana za 17. septembar, biti manji nego prethodnih godina.

"Nadamo se da je to trend koji će se nastaviti", rekao je Mihailović na konferenciji za novinare u Nišu na kojoj je najavljen ovogodišnji Beograd Prajd.

Dragoslava Barzut iz Organizacionog odbora je podsetila da je prošlog septembra, u vreme organizovanja Parade ponosa bilo 250 slučajeva govora mržnje i pretnji ne samo prema pripadnicima LGBT zajednice, već i prema ljudima koji su se na društvenim mrežama uključivali u raspravu.

"U poslednjih godinu dana imali smo 79 slučajeva zločina iz mržnje, ali preko 60 odsto njih nije procesuirano iako od 2012. godine naša zemlja ima u Krivičnom zakonu instituciju zločin iz mržnje", naglasila je Barzut.

Ona je podsetila da do danas u Srbiji ne postoji nijedna presuda u kojoj je upotrebljen taj član zakona. Prema njenim rečima, jedan od centralnih događaja Beograd Prajda biće konferencija posvećena upravo zločinu iz mržnje.

Dragan Đorđević iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS rekao je da će na paradi, koji počinje 11. a završava se 17. septembra, biti i veliki broj volontera i učesnika iz Niša.

U okviru "Beograd Prajda 2017", kako je ovom prilikom najavljeno, biće organozivano 50 događaja poput izložbi, druženja i promocije filmova.

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vazeljin.

Bravo za Niisllije, zeljno vas ocekujem 😚😚😚

3 0

D61

Zar ono Barnabić nije rekla/o da će da učestvuje u spektaklu?!

0 2

Mare

Mrzim da mrzim

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo