Folksvagen i kineski partneri povlače oko dva miliona vozila

Folksvagen i kineski partneri povlače oko dva miliona vozila Izvor: Reuters/Anindito Mukherjee

Novi skandal za kompaniju - nemački autogigant Folksvagen i njegova dva kineska partnera povući će 1,82 miliona vozila u Kini, saopšteno je iz te kompanije.

Nemačka kompanija, u saradnji sa SAIC Folksvagenom i FAW-Folksvagenom, povlači vozila zbog problema s pumpama za gorivo.

Ovo se odnosi na nekoliko Folksvagenovih modela, proizvedenih u Kini, kao i na oko 19.000 uvezenih vozila, prenosi AFP.

Problem može prouzrokovati gubitak brzine motora usled mana u elektronici pumpe za gorivo. Kompanije će zameniti problematične pumpe za gorivo besplatno počevši od 25. decembra.

U martu je kompanija Folksvagen povukla oko 680.000 automobila marke Audi u Kini zbog problema sa pumpama za hlađenje, što je moglo uzrokovati zapaljenje motora.

Proizvođač automobila navodno je primetio najnoviji problem nakon istrage koju su sprovele kineske vlasti u aprilu 2016. godine.

Prošle nedelje je kompanija obavestila američku javnost o povlačenju 281.000 vozila zbog sličnih problema sa pumpom za gorivo.

Podsetimo, Folksvagen još uvek pokušava da se oporavi od kontroverzi prouzrokovanih priznanjem iz 2015. godine, o ugrađivanju softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u svoje dizel modele.

Kompanija je priznala krivicu u martu i prihvatila da plati kaznu od 4.3 milijarde dolara, uz dodatak odšteta mušterijama od 17,5 milijardi dolara.

Još uvek ih očekuju pravni sporovi u Nemačkoj i u svetu, a kompanija je do sada odvojila više od 22 milijarde evra za pokrivanje troškova. Stručnjaci misle da bi ukupan ceh skandala mogao da bude znatno veći.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vozač

Može jedna nova folcika, slobodno "najlošiju" izaberite, nema problema. Šta pričate, vozite onda polovne krševe.

0 4

djole

Najveci prevaranti u svetskoj auto industriji.

15 2

Era

Nisam neki veliki ljubitelj VW kao većina u bivšoj Jugi, ali činjenica da uprkos brojnim skandalima VW prodaja svuda u svetu raste!

3 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo