Prelević o BIA: Fokus će biti na unutrašnjem neprijatelju

U Skupštinu Srbije, po hitnom postupku, stigle su izmene Zakona o Bezbednosno - informativnoj agenciji, kojima se jačaju ovlašćenja direktora BIA. Od toga ko će raditi u službi do toga kolike će biti plate zaposlenih - odlučivaće Bratislav Gašić. Stranke opozicije kažu da upravo prisustvujemo stvaranju stranačke obaveštajne službe.

Izvor: N1

Bratislav Gašić postaje "sve i svja" u Bezbednosno informativnoj agenciji - u jednoj rečenici, to donose izmene i dopune Zakona o Agenciji koje direktoru daju odrešene ruke da:

- odlučuje o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Agenciji (uz prethodnu saglasnost Vlade), dosad je samo davao blaža uputstva

- direktor BIA odlučuje i ko će dobiti posao u Agenciji, a novi zakon daje odgovor i na to kako će ga dobiti - bez konkursa

- Bratislav Gašić će čak odlučivati i o tome kolike će biti plate zaposlenih, budući da prema novom zakonu on određuje koeficijente, a biće slobodan i da nagradi one koje želi

- da li pripadnici BIA rade dobro ili ne - ocenjivaće, naravno, Gašić.

Nekadašnji koministar policije i član Pokreta slobodnih građana Božo Prelević kaže da bi ovo sve građane trebalo da uplaši i podseća da su istovremeno s izmenama Zakona o BIA u toku suđenja bivšim pripadnicima službe.

"Služba BIA ili ranijeg DB-a je užasno opasan instrument. I ako vas samo podsetim kakva su aktuelna suđenja u Specijalnom sudu danas, na šta nam liče štampani režimski mediji, vi vidite da će fokus te službe umesto na organizovani kriminal i borbu protiv terorizma, biti usmeren ka unutrašnjem neprijatelju. I ja im predlažem da samo sagrade... da vide neko lepo mesto za Goli otok", kaže Prelević.

DS upozorava da BIA nije, kako kažu, "stranačko obezbeđenje Srpske napredne stranke" i da Gašić ne sme bez konkursa da zapošljava kandidate i BIA pretvara u stranačku policiju.

Prema mišljenju Nove stranke, Agencija gubi pravo da se naziva bezbednosnom, jer bezbednost svih građana, kažu, prinosi kao žrtvu Vučićevom oltaru bestijalnosti i želje za svemoći.

SNS optužuje DS da plasira laži o BIA i poručuju da im to neće pomoći da, kako kažu, narod zaboravi da njihov kandidat za predsednika Srbije Saša Janković smatra da treba ubiti izabaranog predsednika Aleksandra Vučića.

Na zaposlene u BIA dosad su primenjivana pravila koja važe za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, novi Zakon o policiji više ne odgovara Agenciji, kako se navodi, zbog njene specifične prirode.

Zato Transparentnost Srbija pita - ako Zakon o policiji iz januara 2016. pravi toliki problem, kako je Agencija uopšte funkcionisala poslednjih 17 meseci?

Zakona o BIA samo je još jedan u nizu koji se donosi po hitnom postupku. Zašto i šta je toliko hitno?

U obrazloženju se navodi da, u suprotnom, BIA ne bi mogla delotvorno da zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, što bi, kako kažu, moglo da ima štetne posledice po bezbednost samih građana.


Komentara 64

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jadnici,Viktor Igo

@ Daredevil Potpuno ste u pravu. @Dragan Ko to treba da izadje na proteste,dede i babe? Radnici koji prihvate 30 000 din a duzni su im 600 000 din? Mladi su suvise neupuceni i neobavesteni,svojom krivicom...a i vec uclanjeni u partije,kao da ne treba oni ovde da zive jos 50-60 godina? A mladost koja bi trebala da se pita,nam je i otisla kao i intelektualci! Za 30 godina osmisljen je sistem kako se moze lako upravljati ovim narodom. I funkcionise! @Putnik u svetlu buducnost Opozicija moze da kaze,kao sto to i radi,iskljucice im mikrofon,dodeliti 5 novcanih kazni,u manjini su... Kad dodje do glasanja ovaj jednopartijski sistem izglasace sta on hoce! Dosta vise komentara,cemu oni sluze,svaki dan je sve gore i gore,nazalost!

48 60

DAREDEVIL

Glavni i sustinski problem je sto nas normalnih i iole pametnih ima suvise malo.... Oglasavamo se ovde, na kuriru i jos ponegde... A mnogo je vise neobrazovanog i primitivnog sveta koji ni nema kompjuter, slepo veruje TV PINK, HEPI, STUDIO B, koji nema kriticko misljenje i slepo veruje AV... To je po meni glavni problem...

72 102

300

pa 96% stanovniytva ima samo osnovni i srednju skolu.Srbija je potpuno neuka i nepismena.Zato im i treba diktatura a ne prosvetitelji i demomratija.

34 47

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo