Slučaj RTB Bor: Kosturi iskaču iz ormana, a niko ih ne čisti

Kako je Srbija dozvolila da iz borskog ormana iskoči skelet težak 40 miliona dolara? Posle presude međunarodnog arbitražnog suda u korist grčkog Mitilineosa, iz Vlade odgovornost prebacuju na prethodne vlasti. Bivši ministri se ne sećaju slučaja. Podsećamo kako je grčka firma dobila posao u Boru u vreme vlasti Slobodana Miloševića.

Izvor: N1info

Kako je Srbija došla u poziciju da izgubi arbitražni spor od grčke kompanije u slučaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor uz obavezu plaćanja 40 miliona dolara odštete? U Vladi kažu da se radi o kosturu koji je iskočio iz ormana, i priča je brzo skliznula na teren politike.

Stručnjaci kažu da je orman trebalo redovno provetravati i podosećaju da se radi epilogu posla starog dve decenije, kada je grčka kompanija odlučila da posluje u Srbiji, koja je u to vreme još pod sankcijama.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da je ovaj slučaj “još jedan od skeleta koji je iskočio iz ormara i problema iz prošlosti sa kojima se ova i prethodna vlada suočavaju”.

Novinar Miša Brkić, s druge strane, poručuje ministru da “da je redovno provetravao ormare, ne bi mu ispadali danas kosturi”.

Zašto je, u stvari, grčki Mitilineos tužio i dobio spor protiv Srbije? Po ugovoru iz 1996. godine ta kompanija je u Bor dopremala koncentrat bakra, a RTB joj je naplaćivao preradu sirovine uz obaveznu isporuku bakra, srebra i zlata. Militaneos navodi da je Bor 2004. prestao da plaća svog partnera što se nastavilo do 2012.

“Problem je nastao zbog toga što je tadašnja vlada u periodu nakon 2004. godine na neki način zaustavila RTB Bor administrativnim merama da rešava svoje probleme sa grčkim kompanijama i na kraju je to došlo na naplatu”, objašnjava ministar Antić.

Stižu nam aveti iz prošlosti - u sličnom tonu se saopštenjem oglasilo i Ministarstvo privrede.

“To jasno pokazuje da su ranije u Srbiji 'cvetali' demagogija i politikanstvo, što je i dovelo našu zemlju i građane u situaciju koju danas imamo. Ova vlada je odlučna u nameri da pokaže suprotno”, poručuju iz Ministarstva.

A da problem nastaje kada je potpisan ugovor 1996. tvrdi novinar Miša Brkić i dodaje da je namera bila da se od Grka uzme novac za spas RTB-a koji potom neće biti vraćen.

“1996. podsetiću vas, to je još bilo vreme sankcija i pokušaja tadašnjeg državnog rukovodstva, na čelu sa Slobodanom Miloševićem - isto iz populističkih razloga - da sačuvaju radna mesta i birače u istočnoj Srbiji, i naravno pare smo uzeli u nameri da prevarimo stranog partnera (…) da bi se evo danas, 20 godina kasnije, suočili sa istinom da zločini u privredi i ekonomiji ne zastarevaju”, ističe Brkić.

Sve kasnije vlade nisu ništa preduzele jer su verovale da je slučaj zataškan, dodaje Brkić.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, koji je i u to vreme bio na istoj funkciji, slušalicu danas ne podiže, a da se ne sećaju ničega tvrde i resorni ministri toga doba koje je kontaktirala N1. Prema presudi suda iz Ženeve, Srbija je kriva i zbog kršenja međunarodnog bilateralnog ugovora i nema pravo žalbe.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Koliko li kostura ima, majko Bozija

7 0

Milica M.

Kolektivna amnezija i kolektivna neodgovornost? Zar su potpisi na zaključenim ugovorima iz 1996. g. već izbledeli? Država je za taj posao garantovala, a kaznu neplaćanja po istom platiće građani kroz neki novi namet. Opet neke nove lične karte, još novije zdravstvene knjižice i vozačke dozvole, i nešto će im već pasti na pamet.

30 0

NStulip

Zar mi nismo suverena drzava u kojoj kompanije posluju po zakonima Srbije? Odakle sada da neko tuzi Srbiju nekom sudu u Zenevi i da se sada to nas nesto tice??? Ko je ikad ovlastio taj sud da sudi drzavi Srbiji?

8 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo