Skupština usvojila izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština usvojila izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Za izmene zakona glasalo je 132 poslanika vladajuće koalicije, a 13 poslanika opozicije je bilo protiv.

Tim zakonom sprečava se potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.

Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje deset godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od deset kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.

Za opoziciju usvojene izmene zakona su besmislene, njima se obmanjuje javnost i "izdaju" srpski nacionalni interesi, jer se omogućava prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

Skupština je usvajanjem predloženih izmena Zakona završila četvrtu vanrednu sednicu.

Izvor: RTS

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ardeljan Dorel

Znaci,zemlju ce kupovati, Arapi,Rusi,Kinezi,i izbeglice,EU gradjani ne. Pa ,super zakon,napredan.Resio VODJA,sa zameni narod.

9 1

Nikola

Po običaju naši ništa normalno i pametno ne mogu da reše. A zašto ? Pa zato što u tim klupama sede veoma neobrazovani ljudi koji ništa u životu ne znaju da rade osim da grabe (kradu) sebi i svojim bližnjima. U svim normalnim zemljama možeš da kupiš za keš šta god hoćeš. Samo plati porez i vozi Mile.

9 0

Dragacevac

Zasto se sve navodne zabrane odnose samo na EU gradjane? A sta je sa drugim strancima?

17 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo