Samit u Draču, ekonomija i infrastruktura najvažnije teme

Samit u Draču, ekonomija i infrastruktura najvažnije teme Izvor: Tanjug/Vlada Srbije

U Draču se održava samit premijera regiona, čiji će domaćin albanski premijer Edi Rama. Predsednici vlada razgovaraju o ekonomiji i investicijama. Obraćajući se učesnicima, predsednica Vlade Ana Brnabić na početku izlaganja istakla je da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti Vlade Srbije.

Sastanak predsednika Vlada regiona u Draču u Albaniji, na kojem učestvuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, započeo je sesijom posvećenom preko-graničnom kretanju i transportnoj efikasnosti, saopštila je srpska vlada.

"Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije“, naglasila je premijerka, podsećajući da je „Srbija posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona zapadnog Balkana ka EU".

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomija i infrastruktura najvažnje teme sastanka lidera regiona u Draču i dodala da je stalna komunikacija zemalja u regionu važna kako bi se predupredili problemi u budućnosti.

"Razgovarali smo jutros uglavnom o ekonomskim temama. Ekonomske teme i infrastruktura su najvažnije teme o kojima treba da razgovaramo... imamo kao region puno potencijala i kapaciteta. Sve u svemu do sada uspešan sastanak", rekla je Ana Brnabić novinarima u Draču.

Govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, premijerka je rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač ("Autoput mira"), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

Izvor: N1

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu. Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice JIE u Beogradu.

"Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom", rekla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da je "trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima".

Han: Prioritet izgradnja regionalne ekonomske oblasti

Učesnike sastanka na početku su pozdravili domaćin skupa, premijer Republike Albanije Edi Rama, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler.

Ključni prirotet sada je izgradnja regionalne ekonomske oblasti kako bi se podstakao ekonomski rast i stvarala radna mesta za građane, poručio je evropski komesar Johanes Han u Draču.

"S druge strane, regionalna ekonomska integracija nije alternativa prijemu u Evropsku uniju svih zemalja zapadnog Balkana, nego korisna dopuna, ocenio je Han u svojoj poruci sa skupa objavljenoj na Tviteru.

On je naglasio da je lokalno političko "vlasništvo" ključ za uspeh regionalne saradnje.

Na skupu učestvuju i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.

Izvor: N1

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Realan

A Rama u patikama, kežual xD

6 0

Domi

Li posle se pitaju sto nam se svi smeju u svetu,a i treba da se smeju vala smo zasluzili,e da je rekao neko ovim snsovcima da ce im vodja postavi premijerku odredjene sex orjentacije a protiv kojih su mitingovali do pre godinu dana i nazivali ih bolesnicima ili kako vec ovo je prst njima u oko i sad ta predstavlja nas to jest vas snsovci,zar to nije slatko,izreka kaze kakav predsednik takav narod i izreka je tacna,cast izuzecima!

12 105

mali Perica

"... Brnabić u Draču: Saradnja u regionu prioritet Srbije ..." Pozadina poruke, nadam se samo za pinkovce: svi ostali su protiv toga, av je jedini mirotvorac! PRLJAVO, ZAR NE :(

18 108

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo